Αποδομώντας το επιχειρηματικό ξεκίνημα: Η εξειδίκευση είναι για τα έντομα

173
- Διαφήμιση -

Η επιχειρηματική αφήγηση δεν απευθύνεται πλέον σε επιχειρηματίες και αυτόφωτους δημιουργούς αλλά σε manager και στελέχη. Λέει ιστορίες στρατηγών αλλά προετοιμάζει στρατιώτες. Μιλάει για motivation αλλά πουλάει specialization. Δεν ανοίγει το οπτικό πεδίο στην μεγάλη εικόνα, το στενεύει στα όρια της τεχνικής ειδίκευσης. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει περισσότερους «ειδικούς», όχι αυτόνομους επιχειρηματίες.

Να ομογενοποιήσει σε αυστηρά στάνταρ, όχι να διδάξει ελεύθερη πτήση. Η κάθε εξειδίκευση σκάβει το δικό της rabbit hole, βάζει την ταμπέλα της απέξω και προσκαλεί τον κόσμο να ρθει να χωθεί στο λαγούμι όσο πιο βαθιά μπορεί για να βρει τις απαντήσεις του. Γίνε ειδικός στο Business Model Canvas, γίνε expert level στο SEO, γίνε grandmaster στο content marketing. Γίνανε όλοι manager; Εσύ γίνε customer experience guru! Γίνανε όλοι coach; Εσύ γίνε behavioral interventionist, 3rd level mentoring psychic και 10 νταν sensei στο επιχειρηματικό καράτε! Κάθε εξειδίκευση δίνει και πιστοποιήσεις για να βάλουν στο βιογραφικό τους ποιοι; – άνθρωποι που δήθεν θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες! Μαζική εκπαίδευση συνεχώς αυξανόμενης ειδίκευσης μέχρι θανάτου. Τι αυθεντικό επιχειρηματικό πνεύμα! Σε λίγο θα έχουμε και επιχειρηματίες με ISO.

- Διαφήμιση -

Η εξειδίκευση διυλίζει τον κώνωπα της λεπτομέρειας. Την οποία λεπτομέρεια η δημιουργική καταστροφή και η τεχνολογία θα διαλύσουν λίαν συντόμως αλλά ποιος νοιάζεται; Θα σκάψουμε βαθύτερα λαγούμια με νέες εξειδικεύσεις. Η αφήγηση μιλάει για όραμα αλλά αντί για κιάλια πουλάει μικροσκόπια και κάνει τον επιχειρηματικό άνθρωπο μύωπα με tunnel vision, βάζοντάς τον να χασομεράει εμβαθύνοντας σε κάθε τι επιμέρους που είτε είναι δευτερεύον, είτε θα αλλάξει γρήγορα, είτε πολύ απλά μπορεί να πληρώσει κάποιον άλλον να το κάνει. Του λέει ότι τον ενδυναμώνει αλλά στην ουσία τον μικραίνει, του λέει ότι αυτά που ξέρει πάλιωσαν και χρειάζεται ευθυγράμμιση σε νέα στάνταρ. Στη θέση του έβαλε τον manager. Τον executive. Τον startuper, τον developer, τον υπάλληλο, το κολαούζο, τον consiglieri. Αυτόν που η προστιθέμενη αξία του εξαρτάται από…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.