Τα 7 Απίστευτα Ρεκόρ στο Σκάκι‎

105
- Διαφήμιση -

Τα ρεκόρ μας εμπνέουν όλους να κυνηγήσουμε το “μεγαλείο”. Η μακρά κληρονομιά του σκακιού έχει δημιουργήσει ορισμένα ρεκόρ που κρατούν δεκαετίες και κάποια άλλα που μπορούν κάλλιστα να κρατήσουν αιώνες.

Δείτε εδώ επτά από τα πλέον απίστευτα ρεκόρ που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορία.

- Διαφήμιση -

Μεγαλύτερο σερί νικών: Παγκόσμιος Πρωταθλητής Bobby Fischer – 20 (ή 19; ) Παρτίδες

Bobby Fischer, World Chess Champion

Bobby Fischer, κάτοχος του ρεκόρ των περισσότερων συνεχόμενων νικών σε σκάκι υψηλού επιπέδου. | Φώτο: Wikipedia.

Στη διαδρομή της διεκδίκησης του τίτλου, η οποία κορυφώθηκε στον αγώνα εναντίον του Boris Spassky, ο Bobby Fischer κέρδισε 20 (!) παρτίδες εναντίον εξαιρετικών αντίπαλων. Ξεκίνησε το σερί του στο Διεθνές Τουρνουά της Πάλμα ντε Μαγιόρκα το 1970 όπου κέρδισε επτά συνεχόμενες παρτίδες μέχρι το τέλος του τουρνουά. Λόγω του ότι ο Oscar Panno εγκατέλειψε την παρτίδα του χωρίς να παίξει, κάποιοι ιστορικοί του σκακιού επιλέγουν να μην τη μετρήσουν.

Στους αγώνες Υποψηφίων που ακολούθησαν το 1971, ο Fischer κέρδισε και τον Mark Taimanov και τον Bent Larsen με το άψογο σκορ του 6-0. Μια αρχική νίκη απέναντι στον Tigran Petrosian ακολούθησε μια ήττα στη 2η παρτίδα, βάζοντας τέλος στο σερί του.

Ο Fischer κατάφερε να κερδίσει και τον Petrosian και τον Boris Spassky και στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Τιμητικές Αναφορές:

 • Παγκόσμιος Πρωταθλητής Bobby Fischer – 11/11 στο Πρωτάθλημα Η.Π.Α. του 1963/64
 • GM Fabiano Caruana – Επτά Νίκες στο 2014 Sinquefeld Cup

Μεγαλύτερο Αήττητο Σερί: Παγκόσμιος Πρωταθλητής Mikhail Tal – 95 Παρτίδες

Mikhail Tal, World Chess Champion

Mikhail Tal, κάτοχος του ρεκόρ των περισσότερων συνεχόμενων παρτίδων υψηλού επιπέδου χωρίς ήττα. | Φώτο: Wikipedia.

Ο Mikhail Tal ήταν γνωστός για το δημιουργικό, επιθετικό του στυλ, το οποίο ανέδειξε πλήρως στον αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1960 απέναντι στον Mikhail Botvinik. Με τη νίκη του στον αγώνα αυτόν, έγινε ο νεαρότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ιστορία, στην ηλικία των 23 ετών: ακόμα ένα ρεκόρ, το οποίο κράτησε μέχρι ο Garry Kasparov να κερδίσει τον Anatoly Karpov το 1985 σε ηλικία 22 ετών.

Η καριέρα του Tal ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα υγείας και η έλειψη συνέπειας στα αποτελέσματά του μπορεί να οδηγήσει κάποιους στο να παραβλέψουν τα εξαιρετικά του τελευταία χρόνια. Από τις 23 Οκτωβρίου του 1973 έως τις 16 Οκτωβρίου του 1974 έπαιξε 95 παρτίδες χωρίς να χάσει – ένα εκπληκτικό επίτευγμα που κανείς παίκτης δεν έχει πλησιάσει ποτέ.

Τιμητικές Αναφορές:

 • Mikhail Tal (ξανά!) – 85 παρτίδες από τον Ιούλιο του 1972 έως τον Απρίλιο του 1973
 • Παγκόσμιος Πρωταθλητής José Raúl Capablanca – 63 παρτίδες από τις 10 Φεβρουαρίου του 1916 έως τις 21 Μαρτίου του 1924

Μακροβιότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής: Emanuel Lasker – 27 Χρόνια

Emanuel Lasker, World Chess Champion

Emanuel Lasker, ο μακροβιότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής. | Φώτο: Wikipedia.

Ο Emanuel Lasker έγινε ο δεύτερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής όταν νίκησε τον Wilhelm Steinitz το 1984. Διατήρησε τον τίτλο του μέχρι να ηττηθεί από τον Jose Raul Capablanca το 1921. Συνέχισε να παίζει και να συμμετέχει σε μεγάλα τουρνουά και τη δεκαετία του ’30. Συχνά λέγεται ότι η κυριαρχία του Lasker επιμηκύνθηκε λόγω της παρεμβολής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των αγώνων απέναντι στους Rubinstein και Capablanca. Ακόμη και χωρίς αυτά τα χρόνια, όμως, η κυριαρχία του Lasker παραμένει πολύ μεγαλύτερη σε διάρκεια από οποιουδήποτε άλλου πρωταθλητή.

Τιμητικές Αναφορές:

 • Παγκόσμιος Πρωταθλητής Garry Kasparov – 15 Χρόνια από το 1985 έως το 2000
 • Παγκόσμιος Πρωταθλητής Mikhail Botvinik – 13 Μη-Συνεχόμενα Χρόνια από το 1948 έως το 1963

Η Υψηλότερη Καταγεγραμμένη Βαθμολογία (Elo) στην Ιστορία: Παγκόσμιος Πρωταθλητής Magnus Carlsen – 2882

Magnus Carlsen, World Chess Champion

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Magnus Carlsen, κάτοχος της υψηλότερης βαθμολογίας όλων των εποχών. | Φώτο: Maria Emelianova.

Ο Magnus Carlsen πέτυχε το επίτευγμά του στις λίστες της FIDE το Μάιο του 2014. Ανεπίσημα, έφτασε το ακόμα υψηλότερο Elo 2889 στη λίστα των ζωντανών βαθμολογιών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πληθωριστικό σύστημα βαθμολογιών κάνει τα συγκεκριμένα ρεκόρ ανούσια, όμως η ανάλυση του Chess.com δείχνει πως οι σκακιστικές ικανότητες στην πραγματικότητα βελτιώνονται με την πάροδο των χρόνων.

Τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το κείμενο, μόλις 12 παίκτες έχουν πετύχει βαθμολογία 2800. Ο Carlsen είναι ο μοναδικός που πλησίασε το 2900.

Τιμητικές Αναφορές:

 • Παγκόσμιος Πρωταθλητής Garry Kasparov – 2851 τον Ιούλιο του 1999
 • GM Fabiano Caruana – 2844 τον Οκτώβριο του 2014

Νεότερος Γκραν Μετρ Όλων Των Εποχών: GM Sergey Karjakin – 12 ετών και Επτά μηνών

Sergey Karjakin, Chess Prodigy

Ο GM Sergey Karjakin, νεότερος γκραν μετρ όλων των εποχών. | Φώτο: Maria Emelianova.

Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, ο Karjakin είναι ο μοναδικός παίκτης που έγινε γκραν μετρ σε ηλικία 12 ετών. Ο Karjakin έζησε την εμπειρία ενός αγώνα Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μόλις έκλεισε τα 12, καθώς ήταν ένας από τους βοηθούς του Ruslan Ponomariov στον αγώνα για τον Παγκόσμιο τίτλο εναντίον του Vasily Ivanchuk.

Το 2016, ο Karjakin είχε τη δική του ευκαιρία διεκδίκησης του Παγκόσμιου Τίτλου απέναντι στον Magnus Carlsen. Η έκβαση του αγώνα αποφασίστηκε τελικά στα rapid tiebreaks υπέρ του Carlsen μετά από ισοπαλία 6-6 στις 12 κλασικές παρτίδες, όπου κάθε παίκτης κέρδισε από μία.

Τιμητικές Αναφορές:

 • Παγκόσμιος Πρωταθλητής Bobby Fischer – 15 ετών, 6 μηνών και μιας ημέρας το 1958
 • GM Judit Polgar – 15 ετών, 4 μηνών και 28 ημερών το 1991

Περισσότερες Ταυτόχρονες Παρτίδες (Σιμουλτανέ): GM Ehsan Ghaem Maghami – 604 Παρτίδες

Ehsan Ghaem Maghami, Simultaneuos Chess

Ο GM Ehsan Ghaem Maghami, κάτοχος του ρεκόρ στο σιμουλτανέ σκάκι. | Φώτο: Wikipedia.

Μια επίδειξη σιμουλτανέ είναι ένα σύνολο παρτίδων απέναντι σε πολλαλπλούς αντίπαλους ταυτόχρονα. Συνήθως οι αντίπαλοι κάθονται στη σειρά ή σε κύκλο και ο μετρ κινείται γύρω γύρω, κάνοντας κινήσεις απέναντι σε κάθε αντίπαλο πριν προχωρήσει στον επόμενο.

Ο Ehsan Ghaem Maghami, 9 φορές πρωταθλητής Ιράν, έπαιξε απέναντι σε 604 (!) αντίπαλους ταυτόχρονα για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ σιμουλτανέ επίδειξης. Κέρδισε 580 παρτίδες, έφερε ισοπαλία σε 16 και έχασε οχτώ σε μια επίδειξη που έγινε στην Τεχεράνη του Ιράν. Το σιμουλτανέ έλαωβε χώρα στο διάστημα 8-9 Φεβρουαρίου το 2011 στο αθλητικό στάδιο του πανεπιστημίου Shahid Beheshti.

Τιμητικές Αναφορές:

 • Susan Polgar – 326 Αντίπαλοι, με σκορ 309 Νίκες, 14 Ισοπαλίες και 3 Ήττες το 2005
 • José Raúl Capablanca – 103 Αντίπαλοι, με σκορ 102 Νίκες και 1 Ισοπαλία το 1922

Περισσότερες Ταυτόχρονες Παρτίδες σε Τυφλό Σκάκι (Blindfold): GM Timur Gareyev – 48 Παρτίδες

Timur Gareyev, Blindfold Chess

Ο Timur Gareyev, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για το τυφλό σκάκι. | Φώτο: Mike Klein.

Ένα από τα πλέον εκπληκτικά επιτεύγματα στο σκάκι είναι η blind παρτίδα. Σε μια blind παρτίδα ο παίκτης δεν επιτρέπεται να κοιτάζει τη σκακιέρα. Οι παίκτες πρέπει να κρατήσουν ολόκληρη τη θέση στο μυαλό τους και να δηλώσουν προφωρικά τις κινήσεις τους. Σε μια επίδειξη blind σιμουλτανέ, ο κύριος παίκτης πρέπει να έχει στη μνήμη του όλες τις θέσεις ταυτόχρονα – ένα απίστευτο επίτευγμα τεράστιων ικανοτήτων και συγκέντρωσης.

Ο Timur Gareyev έσπασε το ρεκόρ σε αυτόν τον τύπο παιχνιδιού στο διάστημα 3-4 Δεκεμβρίου του 2016, όταν έπαιξε απέναντι σε 48 αντίπαλους ταυτόχρονα. Πέτυχε 35 νίκες, επτά ισοπαλίες και έξι ήττες. Ζήστε ξανά την εμπειρία με την αναφορά του Chess.com στην προσπάθεια κατάρριψης του παγκόσμιου ρεκόρ.

Τιμητικές Αναφορές:

 • FM Marc Lang – 46 Αντίπαλοι το 2011
 • GM Miguel Najdorf – 45 παρτίδες με αντίπαλους το 1947

Εμπνεύστηκες ώστε να ξεκινήσεις να δημιουργείς τα δικά σου σκακιστικά ρεκός; Φτιάξε ένα λογαριασμό στο Chess.com και άρχισε να μαθαίνεις σκάκι σήμερα!

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.