Η TeamViewer στα Ιωάννινα: Η αναπάντεχη εξέλιξη που έγινε πραγματικότητα

- Διαφήμιση -

Μια από τις αναπάντεχες εξελίξεις της περασμένης χρονιάς ήταν η είδηση πως η γερμανική εταιρία τεχνολογίας TeamViewer σχεδίαζε να επεκταθεί στην Ελλάδα. Και αν αυτό από μόνο του ακούγεται ως μια εξαιρετικά σημαντική είδηση, αν κάποιος συνυπολογίσει πως επέλεξε μια πόλη μακριά από την Αθήνα, τότε η ταμπέλα της στη Λεωφόρο Δωδώνης στα Ιωάννινα αποκτά διαφορετική βαρύτητα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει τη δική της σημασία για έναν ακόμη λόγο: η ευρύτερη περιοχή θεωρείται από εκείνες με την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα. Μάλιστα, ανατρέχοντας στα πιο πρόσφατα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ, βρίσκουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, τον Δεκέμβριο του 2019, σημείωσε ανεργία 19%, το υψηλότερο ποσοστό στην χώρα μας, τη στιγμή που η Ελλάδα στο σύνολο της είχε 16,6% (εξ ου και τα σχετικά προγράμματα του ΟΑΕΔ)

- Διαφήμιση -

Θεωρείται, λοιπόν, πως η απόφαση της TeamViewer να «κατέβει» από τη Γερμανία στα Ιωάννινα, ενδεχομένως θα «πείσει» και άλλες μεγάλες και σημαντικές εταιρείες του χώρου να αναπτύξουν παρόμοια κέντρα εντός των ελληνικών συνόρων. Όπως τόνισε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, «θέλουμε να γίνει η πατρίδα μας το success story της Ευρώπης, να αντιστρέψουμε το brain drain», υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει «να είναι η αρχή για να γίνουν τα Ιωάννινα ένα τεχνολογικό hub, ένας πρωταθλητής στην τεχνολογία στην Ελλάδα».

Η TeamViewer φαίνεται πως είναι από τις εταιρείες που επιθυμούν να πάρουν μέρος στη συγκεκριμένη διαδικασία. Το κέντρο της απασχολεί σήμερα 17 μηχανικούς (οι περισσότεροι Έλληνες από την περιοχή των Ιωαννίνων), με τον σχεδιασμό να αναφέρεται σε πρόσληψη 200 μηχανικών μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος της είναι να απασχολεί περισσότερους από 50 software developers το 2020. Οι συγκεκριμένοι θα επικεντρώνουν στην ανάπτυξη του λογισμικού της, σε τομείς όπως το mobile, το UI/UX κτλ.

Άλλωστε, στα σχέδια της Περιφέρειας Ηπείρου είναι και η δημιουργία ενός Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας για την προσέλκυση εταιρειών διεθνούς βεληνεκούς. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια έχει ήδη πραγματοποιήσει και συναντήσεις με τους επικεφαλής των TeamViewer Greece και P&I Hellas, με την ίδια να αναφέρει πως είναι «σε παράλληλες συζητήσεις και με άλλες εταιρίες του κλάδου που έχουν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον συμμετοχής στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας».

Η P&I Hellas, όπως γίνεται γνωστό, ήταν και η εταιρεία που «μεσολάβησε» για να «ενδιαφερθεί» η TeamViewer για την περιοχή των Ιωαννίνων, όταν βρισκόταν σε διαδικασίες επέκτασης στην Ευρώπη. Ο κυριότερος λόγος όμως, που αναφέρεται από τα στελέχη όσον αφορά στη «συχνή ερώτηση» που δέχονται «γιατί επιλέξατε την πόλη των Ιωαννίνων», περιστρέφεται γύρω από τα πανεπιστημιακά τμήματα και τους αποφοίτους στον τομέα της πληροφορικής που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, με την εταιρεία να επιθυμεί να προσελκύσει ταλέντο.

Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν πως υπήρξαν καθυστερήσεις στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού (γραφειοκρατία), ενώ χρειάστηκε υποστήριξη για τον εντοπισμό του κτιρίου με τις κατάλληλες διαδικτυακές υποδομές. Το κτίριο που, τελικά, επιλέχθηκε, βρίσκεται στην Λεωφόρο Δωδώνης. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, έφτασαν στην χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η λειτουργία της TeamViewer ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη 21 Ιανουαρίου.

Ποια είναι όμως η TeamViewer; Μερικά στατιστικά δίνουν μια πρώτη εικόνα: η ομώνυμη εφαρμογή διαθέτει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια downloads, υπάρχουν περισσότεροι από 45 εκατομμύρια χρήστες ενεργοί ανά πάσα στιγμή και λειτουργεί 6 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Ιδρύθηκε το 2005 στο Goppingen της Γερμανίας και απασχολεί πάνω από 800 άτομα σε γραφεία σε όλη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, προσφέροντας, μέσω των προϊόντων της, δυνατότητες απομακρυσμένης πρόσβασης, υποστήριξης, ελέγχου και συνεργασίας.

Για τους περισσότερους. η TeamViewer είναι εκείνη η εφαρμογή που έχουν χρησιμοποιήσει για να αποκτήσουν – ή να δώσουν πρόσβαση – σε κάποιον υπολογιστή, ούτως ώστε να λύσουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα σε αυτόν, στο λογισμικό του. Εντούτοις, η εταιρεία έχει προχωρήσει πέρα από αυτό, αναπτύσσοντας διάφορες καινοτομίες, demo από τις οποίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων (όπως οι δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας).

Το μέγεθος της φαίνεται και από άλλους τομείς. Όπως διαβάζουμε στις ειδήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, «εισήλθε στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη για τη φετινή χρονιά [2019]. Η Teamviewer όρισε την αρχική δημόσια προσφορά της στα 26,25 ευρώ ανά μετοχή, εκτιμώντας έτσι την επιχείρηση σε 5,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό την κατέστησε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή IPO για το 2019».

Εν κατακλείδι, η έλευση της TeamViewer είναι ένα σημαντικό γεγονός που δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται με αναφορές για απαρχή δημιουργίας μιας ελληνικής «Κοιλάδας Πυριτίου». Η συγκεκριμένη εξέλιξη – όπως και άλλες παρόμοιες που έλαβαν ή που μπορεί να λάβουν χώρα – αποτελούν βήματα μιας διαδικασίας που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πυροτέχνημα, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, με πραγματικό και μετρήσιμο αντίκτυπο στις ζωές των τοπικών (και όχι μόνο) κοινωνιών.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.