Κοινωνικό μέρισμα – Ενστάσεις: Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

191
- Διαφήμιση -

Σε λίγες ημέρες από σήμερα αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και η σχετική πληρωμή στους δικαιούχους.

Η πληρωμή αυτή αφορά όσους υπέβαλαν ενστάσεις για το κοινωνικό μέρισμα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και συγκεκριμένα στο koinonikomerisma.gr, οι οποίες έχουν οριστικά λήξει από την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.

- Διαφήμιση -

Πρόκειται για αιτήματα που υποβλήθηκαν έως 15/01/2020 από τη σελίδα της αίτησης, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που υπήρχε πρόβλημα με το ΙΒΑΝ (έχουν ενημερωθεί ειδικά).

Τα νοικοκυριά που υπέβαλλαν ένσταση, ήταν αυτά, στα οποία αίτηση απορρίφθηκε και δεν έλαβαν το ποσό του μερίσματος, το οποίο ανέρχεται στα 700 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, πιθανολογείται, ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές Φλεβάρη θα έχουν πιστωθεί τα χρήματα σε όσους τελικά δικαιωθούν.

Η πληρωμή αφορά περίπου 40.000 δικαιούχους που έκαναν υποβολή ένστασης στο koinonikomerisma.gr

Κοινωνικό μέρισμα: Δικαιούχοι – Ποσά

Αναμένεται να δοθούν περίπου 28 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, σε έως και 40.000 δικαιούχους αιτήσεων, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν ακόμη για το κοινωνικό μέρισμα 2019 μέσα από την διαδικασία των ενστάσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 267.342 αιτήσεις, έχουν δοθεί στους δικαιούχους πάνω από 187 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός αφορά περίπου 307.000 δικαιούχους.

Υπενθυμίζουμε τα κριτήρια και οι δικαιούχοι στο κοινωνικό μέρισμα:

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δικαιούχοι των 700 ευρώ είναι οικογένειες με 4 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, οικογένειες με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ, οικογένειες με δύο γονείς άνεργους και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ και οικογένειες με ΑμεΑ χωρίς εισοδηματικό – ηλικιακό κριτήριο.

Κοινωνικό μέρισμα: Δικαιούχοι των 700 ευρώ είναι οι εξής ομάδες πολιτών:
1η Κατηγορία: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.

2η Κατηγορία: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες.

3η Κατηγορία: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες.

4η Κατηγορία: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών.

Επιπλέον προϋποθέσεις για το κοινωνικό μέρισμα:

-Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς να διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία.

-Και οι δύο γονείς της οικογένειας να είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος.

– Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα
Τα νοικοκυριά για να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α) Ο/η υπόχρεος, ή/και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.

β) Τόσο ο/η υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.