Νέο ασφαλιστικό: Τι αλλάζει για μπλοκάκια, αποδείξεις δαπάνης, ΙΚΕ

σενάρια αύξησης ασφαλιστικών εισφορών -serrespost
- Διαφήμιση -

Στα 220 ευρώ η ελάχιστη εισφορά για τους αυτοαπασχολούμενους

«Ξαναζεσταίνονται» οι αποδείξεις δαπάνης καθώς μπορεί να μειωθεί το όριο έκδοσης στα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα απαλλάσσονται των ασφαλιστικών εισφορών και θα πληρώνουν μόνο παρακράτηση φόρου και χαρτόσημο.

- Διαφήμιση -

Στα 220 ευρώ καθορίζεται τελικώς η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά για τους αυτοαπασχολούμενους (μαζί με την εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ), ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η απαλλαγή των διπλοαπασχολούμενων από τη διπλή ασφάλιση να μην ισχύσει τελικώς για όλους. Ενώ οι μισθωτοί με μπλοκάκια φαίνεται να εξασφαλίζουν την απαλλαγή, δεν ισχύει το ίδιο για μισθωτούς που έχουν στο όνομά τους επιχειρήσεις. Επίσης, θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά την ασφάλιση των εταίρων των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών.

Οι προετοιμασίες για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μπαίνουν στην τελική ευθεία και αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης πρόκειται να συναντήσει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή και η οριστικοποίηση των διατάξεων αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Δεδομένου του αυξημένου φόρτου στο Κοινοβούλιο, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι περισσότερες διατάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ: οι αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν από τις 4 Οκτωβρίου του 2019, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα εφαρμοστεί από την 1η/1/2020 ώστε να μην μπλεχτούν δύο διαφορετικά συστήματα μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος.

Εκκρεμότητες
Πάντως, λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσίευση των διατάξεων υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες. Η πολιτική ηγεσία έχει στα χέρια της διαφορετικά σενάρια όσον αφορά το ποιοι πρέπει να είναι οι τελικοί συντελεστές υπολογισμού των κύριων συντάξεων -από αυτούς θα εξαρτηθούν αν θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης-, ενώ εκκρεμεί και η λήψη των τελικών αποφάσεων όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.