Πρωτοπορία με σκληρή δουλειά, το μήνυμα του Αγρότη της Χρονιάς

Νέοι αγρότες Αγρότης Νέων Αγροτών Χρονιάς επαγγελματία αγρότη
- Διαφήμιση -

Ένας παραγωγός κηπευτικών από το Μαραθώνα, ένας κτηνοτρόφος από τη Ζίτσα Ιωαννίνων και ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός με επώνυμο προϊόν από τα Ομαλά Κεφαλονιάς συναντιούνται φέτος στις τρεις πρώτες θέσεις των βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνει για 11η συνεχή χρονιά η Agrenda.

Ο  καλλιεργητής από το Μαραθώνα Χρήστος Ζάγαρης ξεκίνησε µε λίγα στρέµµατα και σήµερα έχει φτάσει τα 1.000, παράγοντας έναν τεράστιο όγκο και µια εντυπωσιακή γκάµα καλλιεργειών, ανοιχτών και θερµοκηπίου.  Ασχολείται µόνο µε τη χονδρική και στα µελλοντικά του σχέδια είναι η βελτίωση του προϊόντος, η επέκταση της καλλιέργειας και η είσοδος στα βιολογικά.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦOΣ της Χρονιάς
Η πτηνοτροφία αποτελεί οικογενειακή παράδοση για τον παραγωγό από το Πετσάλι. Ο Ηρακλής Μπαλαντάνης µπήκε στη δουλειά από τα 13 του και 30 χρόνια µετά έχει φτάσει τα 6 πτηνοτροφεία και τα 85.000 πτηνά, ενώ ασχολείται και µε την αγελαδοτροφία. Είναι στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΑΣ Πίνδος και έχει ενεργή συµµετοχή στα κοινά.

- Διαφήμιση -

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της Χρονιάς
Συνδυάζοντας αµπελουργική παράδοση µε σύγχρονες πρακτικές, ο Συνεταιρισµός «Ορεάλιος Γη» έχει δηµιουργήσει µια γκάµα εκλεκτών και πιστοποιηµένων ΠΟΠ προϊόντων, εξάγει στο εξωτερικό και υποδέχεται 100.000 επισκέπτες το χρόνο στο ειδικά διαµορφωµένο οινοποιείο του.

Χρήστος Ζάγαρης
Γεννηµένος στο Μαραθώνα, ο Χρήστος Ζάγαρης µεγάλωσε σε αγροτικό περιβάλλον. Ο πατέρας του είχε κάποια στρέµµατα, τα οποία καλλιεργούσαν και πουλούσαν στις  λαϊκές αγορές, σταδιακά όµως επεκτάθηκαν στο χονδρικό εµπόριο.

Σήµερα, 30 χρόνια µετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο και παντρεµένος µε 3 παιδιά, ο Ζάγαρης όχι µόνο συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά την έχει επεκτείνει σηµαντικά, µε τη βοήθεια του αδερφού του.

Οι καλλιέργειες αλλάζουν ανά χρονική περίοδο. Όλο το χρόνο υπάρχει διαθεσιµότητα σε σαλάτες (γαλλικές, λόλα πράσινη και κόκκινη, πλατύφυλλη, αντίδια, εσκαρόλ), δυόσµο και µαϊντανό και ανάλογα µε την εποχή παράγουν λάχανα, σπανάκι, ρόκα, µάραθο, παντζάρι, τοµάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, µελιτζάνες φλάσκες και τσακώνικες. Συνολικά, ως καλλιεργήσιµα στρέµµατα έχουν 750 υπαίθρια και 250 θερµοκήπια…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.