Δερματικά εξανθήματα και ποιες οι αιτίες τους

136
εξανθήματα
- Διαφήμιση -

Η επαφή με οποιοδήποτε αντικείμενο, φυτό μπορεί να προκαλέσει εύκολα δερματικά εξανθήματα.

Τα συμπτώματα διαφέρουν σε κάθε περίπτωση και τα χαρακτηριστικά του εξανθήματος θα σας καθοδηγήσουν ώστε να αναγνωρίσετε τι το προκάλεσε και κατ’ επέκταση πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε.

- Διαφήμιση -

Θερινή ιδρώα:
Οφείλεται στην πολύωρη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες φράζουν ο παραγόμενος ιδρώτας δεν φτάνει στην επιδερμίδα ώστε να εξατμιστεί κι έτσι εμφανίζονται αυτά τα μικρά κόκκινα εξανθήματα

Έκζεμα:
Το έκζεμα θεωρείται πως οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών παραγόντων, δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού, περιβαλλοντικών παραγόντων (όπως ένα ακατάλληλο προϊόν περιποίησης) ή δυσλειτουργία στο φραγμό του δέρματος που επιτρέπει την είσοδο μικροβίων.

Δηλητηριώδης κισσός:
Τα εξανθήματα οφείλονται σε μια λιπαρή ρητίνη (ουρουσχιόλη) που βρίσκεται στο δηλητηριώδη κισσό, στη δηλητηριώδη βελανιδιά και σε μερικά ακόμη φυτά. Η έκθεση στο φυτό δεν χρειάζεται να είναι άμεση για να εμφανιστούν τα εξανθήματα.

Έρπης ζωστήρ:
Ο ιός VZV που προκαλεί την ανεμοβλογιά παραμένει για πάντα στον οργανισμό έπειτα από την αρχική λοίμωξη. Μπορεί μελλοντικά να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να προκαλέσει τα επίπονα εξανθήματα που «ζώνουν» το σώμα.

Ηλιακό έγκαυμα:
Το ηλιακό έγκαυμα είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.