H Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών για “το παιχνίδι του πνιγμού”

510
Παιχνίδι πνιγμού
- Διαφήμιση -

Ενημερωτικό έγγραφο προς τους Δ/τες Πρωτοβάθμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών, αναφορικά με το « παιχνίδι του πνιγμού», προκειμένου να διανεμηθεί στα Σχολεία της Περιφέρειας.

Ενημέρωση:
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το «παιχνίδι του πνιγμού» θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανήλικους για την επικινδυνότητα του εν λόγω «παιχνιδιού». Τους τελευταίους μήνες έχει κάνει την επανεμφάνιση του το λεγόμενο «παιχνίδι του πνιγμού» (γνωστό και ως παιχνίδι ασφυξίας ή παιχνίδι λιποθυμίας ή από τα αγγλικά ως choking game) που αναφέρεται στην σκόπιμη αποκοπή οξυγόνου στον εγκέφαλο με στόχο την πρόκληση προσωρινής απώλειας συνείδησης και ευφορίας. Άνθρωποι κυρίως νεαρής ηλικίας ανεβάζουν στο διαδίκτυο βίντεο που έχουν τραβήξει οι ίδιοι και στα οποία φαίνεται να πνίγουν /στραγγαλίζουν τους ίδιους τους εαυτούς τους ή ο ένας τον άλλον, προκειμένου να νιώσουν για μερικά δευτερόλεπτα μία αίσθηση «ευφορίας» προτού λιποθυμήσουν. Ειδικότερα σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού ο παίχτης θα πρέπει να πάρει δέκα βαθιές ανάσες, έπειτα να χαμηλώσει τα γόνατα του σαν κάθισμα και να περιμένει ώσπου ξαφνικά ένας άλλος τον πιάνει από τον λαιμό και το σφίγγει με δύναμη, το αποτέλεσμα δε τούτων είναι πολλά παιδιά να χάνουν τις αισθήσεις τους και να λιποθυμούν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου την τελευταία 10ετία εκατοντάδες άτομα έχουν πεθάνει από το συγκεκριμένο παιχνίδι, με τη συντριπτική πλειοψηφία πολιτών από τις Η.Π.Α., ενώ κατά κανόνα επιδίδονται σε αυτό το επικίνδυνο και εν δυνάμει θανατηφόρο παιχνίδι άντρες- έφηβοι.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. στα πρώτα τρία λεπτά στραγγαλισμού βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ισορροπία και το κεντρικό νευρικό σύστημα παραλύουν. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το άτομο πεθαίνει. Για όσους επιζούν η παρατεταμένη στέρηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι προκαλεί κώμα, επιληπτικές κρίσεις διασείσεις και αιμορραγίες στα μάτια. Το συγκεκριμένο «παιχνίδι» σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, το τελευταίο διάστημα έκανε την εμφάνιση του δυστυχώς και σε σχολεία στην Ελλάδα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να λάβει τα χαρακτηριστικά «νεανικής μόδας».

- Διαφήμιση -

Από τα ανωτέρω διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα). Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή κρουσμάτων στην περιοχή της Περιφέρειας Σερρών παρακαλούμε τους ίδιους τους ανήλικου αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους έχουν την επιμέλεια ανήλικων προσώπων αν επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.

Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Σερρών, όπως ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές των σχολείων τους και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για τους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο παιχνίδι.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.