Η μπίρα που ξεκίνησε από ένα υπόγειο για να γίνει «η καλύτερη στον κόσμο»

88
- Διαφήμιση -

Ο Γιώργος Ντάνος, ιδρυτής της AMMOUSA, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς ξεκίνησε από το υπόγειο του σπιτιού του, «με όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία», για να φτιάξει «την καλύτερη μπίρα του κόσμου».

Πώς προέκυψε η δημιουργία της AMMOUSA; Ποια η ιστορία «πίσω» από το συγκεκριμένο προϊόν, γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε την δική σας μπίρα;
Η AMMOUSA είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια, όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποίο. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης και ποιότητας και συνειδητοποίησα ότι η μπίρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις «σπιτική» μπίρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό: «γιατί όχι;». Και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπίρα.

- Διαφήμιση -

Είναι εύκολο για μια μπίρα από μια οικιακή ζυθοποιία να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών; Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας παραγωγός; Και ποια η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό;
Η μετάβαση από την οικιακή ζυθοποίηση στην επαγγελματική ζυθοποίηση είναι απλά μία απόφαση. Μία απόφαση που θέλει πολύ σκέψη και σωστές κινήσεις. Στο καταναλωτικό κοινό πρέπει να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να προσφέρεις νέες εμπειρίες και γεύσεις. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία είναι να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία, με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος.

Η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων.

Γενικότερα, ποιες είναι η ιδιαιτερότητες της AMMOUSA; Τι θα λέγατε πως την κάνει να ξεχωρίζει σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό;
Η AMMOUSA English I.P.A. είναι μία μπίρα με 5,50% αλκοόλ, έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημμυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Ξεκινήσατε την AMMOUSA από το υπόγειο του σπιτιού σας, παρουσιάζοντας, σήμερα, μια ιδιαίτερη πορεία στην αγορά. Ποια είναι τα «μαθήματα» που θα λέγατε πως μπορεί να πάρει κάποιος από τη δική σας ιστορία, όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα και την επίτευξη στόχων;
Πριν τρία χρόνια, που αποφάσισα να ασχοληθώ με την ζυθοποίηση, δεν ήξερα καν από τι αποτελείται η μπίρα, όπως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ, δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου».

Η AMMOUSA δεν είναι μόνο μία μπίρα, είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας, κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού, αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.

 

Τελικά, πόσο εύκολο είναι για κάποιον να φτιάξει την δική του μπίρα; Τι θα προτείνατε σε κάποιον που έχει ένα όνειρο παρόμοιο με το δικό σας; Από που θα πρέπει να ξεκινήσει και ποιο το κόστος;
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάποιος είναι ενθουσιασμό και όρεξη για να πειραματιστεί και προφανώς απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν και τους αρέσει η μπίρα.

Το κόστος για το ξεκίνημα δεν είναι μεγάλο, με περίπου 100 ευρώ μπορείς να φτιάξεις την δικιά σου μπίρα. Συνήθως η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας «beer kit», δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς, έτσι θα αποκτήσεις τη γνώση και την αυτοπεποίθηση στην διεργασία της ζύμωσης. Η διαδικασία αυτή θα σου πάρει περίπου 30 λεπτά. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Συνολικά σε 30-40 ημέρες περίπου έχεις έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας να πιεις.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.