Οι ακριβές χρεώσεις στο νυχτερινό ρεύμα απειλούν χιλιάδες νοικοκυριά

ρεύμα
- Διαφήμιση -

Οι πολύ υψηλές χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για το νυχτερινό ρεύμα στις μεγάλες καταναλώσεις, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό όσων νοικοκυριών επιλέξουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικές συσκευές.

Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τη ΔΕΗ, καθώς οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας είναι ρυθμιζόμενες χρεώσεις και είναι ίδιες σε οποιονδήποτε προμηθευτή κι αν είναι ο πελάτης

- Διαφήμιση -

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ οι χρεώσεις ΥΚΩ ήταν ενιαίες στο νυχτερινό ρεύμα, από την αρχή του 2018 υιοθετήθηκε κλιμακωτή προσαύξηση, όπως συμβαίνει με το ημερήσιο.

Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μεγάλη επιβάρυνση σε περίπου 30.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν εντατικά το νυχτερινό τιμολόγιο (π.χ. θερμαίνονται με θερμοσυσσωρευτές) και έχουν αυξημένη κατανάλωση, συνεπώς αλλάζουν κλιμάκιο και επιβαρύνονται δυσανάλογα και υπέρμετρα.

Η υπέρμετρη επιβάρυνση είχε εντοπιστεί πέρυσι και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είχε εισηγηθεί αλλαγή, η οποία, όμως, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ και η παρούσα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Το θέμα έχει χαρακτήρα επείγοντα, καθώς ο χειμώνας έρχεται και χιλιάδες νοικοκυριά θα επιλέξουν για τη θέρμανσή τους τις ηλεκτρικές συσκευές. Ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά, θερμοπομποί κ.λπ. θα μπουν σε λειτουργία και οι καταναλώσεις ρεύματος θα ανέβουν.

Όπως προαναφέρθηκε, η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη μείωση των χρεώσεων για τις νυχτερινές χρεώσεις ΥΚΩ στα υψηλά κλιμάκια.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Αρχής ήταν για το υψηλό κλιμάκιο άνω των 2.000 kWh η νυχτερινή χρέωση να μειωθεί από τα 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 0,03 και για το μεσαίο κλιμάκιο 1.600 – 2.000 kWh η νυχτερινή χρέωση να πέσει από τα 0,05 ευρώ στα 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι αλλαγές αυτές χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι χρεώσεις ΥΚΩ της ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύουν και για εκείνες της νυχτερινής.

Αυτές είναι:

· Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες 0,00690 ευρώ

· Από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες 0,05 ευρώ

· Από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες 0,085 ευρώ.

Πριν από τις τελευταίες αλλαγές, δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 η χρέωση ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση ήταν ενιαία ανεξάρτητα από τα κλιμάκια κατανάλωσης και συγκεκριμένα ήταν στα 0,00889 ευρώ.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.