Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

98
Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας Μαξίμειο
- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας – 17η Διδακτική περίοδος
Μάθημα 2ο, Τετάρτη 09-10-2019, ώρα 19:00, στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Θέμα: Αριστοφάνης, ο αγαπημένος ανάγωγος των Μουσών (Σωζόμενα έργα)

- Διαφήμιση -

Εισηγητής: Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος

Στη 17η Διδακτική περίοδο, εισήλθε πλέον από την Τετάρτη 2-10-2019 το Πνευματικό Συμπόσιο Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας.

Στο πρώτο και το δεύτερο μάθημα, (02-10-2019 και 09-10-2019), ημέρα Τετάρτη, ώρα 7μμ. ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας παρουσιάζει συνολικά το έργο και την προσωπικότητα του Αριστοφάνη (445π.Χ…..). Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κωμικά πνεύματα όλων των αιώνων. Το έργο του με την απόλυτη ελευθερία έκφρασης για πρόσωπα και καταστάσεις απηχεί το μεγαλείο του Δημοκρατικού πολιτεύματος, όπου δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο έκφρασης, για όλους τους πολίτες, και για τους άρχοντες επώνυμα αλλά και για τους θεούς.

Μέσα από την σάτιρα θέτει σπουδαία θέματα της εποχής, που χαρακτηρίζονται πανανθρώπινα και διαχρονικά, όπως ο πόλεμος και η ειρήνη, ο άνδρας και η γυναίκα, τα μεγάλα προβλήματα μιας ζωντανής κοινωνίας κ.α. Γίνεται έτσι ο “Αριστοφάνης ο διδάσκαλος του ελεύθερου και ανεμπόδιστου λόγου, δάσκαλος και πρότυπο στην παγκόσμια πλέον κωμωδιογραφία.
Τα Σωζόμενα έργα του σατιρίζουν ευθαρσώς τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους πλέον της Αθηναϊκής πολιτείας που έφτασε τον 5ο αιώνα στο μεγαλύτερο σημείο ακμής, είχαν όμως αρχίσει να φαίνονται τα επικίνδυνα σημάδια πολεμικών καταστάσεων και παρακμής που οδήγησαν στο τέλος στην παρακμή της Αθήνας και κατ’ επέκταση του μοναδικού Δημοκρατικού Πολιτεύματος που παρήγαγε τα σπουδαιότερα προϊόντα στην ανθρώπινη σκέψη και λειτουργία.

Στα μαθήματα ο κ. Μητλιάγκας θα παρουσιάσει συνοπτικά όλα τα έργα του Αριστοφάνη δίνοντας και μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα κάποιων κωμωδιών.
Τα μαθήματα για τον Αριστοφάνη θα πλαισιώσουν και δύο νέοι και εξαιρετικοί φιλόλογοι και από καιρό συνεργάτες. Συγκεκριμένα ο φιλόλογος Θωμάς Νότας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις “Νεφέλες” του Αριστοφάνη, και με ζωντανό θεατρικό λόγο, ενώ η εκλεκτή Ισιδώρα Μάλαμα θα παρουσιάσει τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη, σε διασκευή για την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.