Ενημερωτική εκδήλωση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη
- Διαφήμιση -

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 5ηςSEREXPO πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση με αντικείμενο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν τόσο ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης όσο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας. Αντικείμενο της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση των βασικών αναπτυξιακών σχεδίων που αφορούν την πόλη των Σερρών και τα οποία διαμορφώνουν και επηρεάζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

- Διαφήμιση -

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε και αναλύθηκε η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης των Σερρών, μέσα από την οποία θα υλοποιηθούν δράσεις που αγγίζουν τα 4.719.000,0€ έχοντας ως βασικούς άξονες την

  • Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του αστικού κέντρου, της παραγωγικής βάσης, των τοπικών προϊόντων, και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως επίκεντρο διασύνδεσης με την βαλκανική ενδοχώρα, την εξωστρέφεια, τον τουρισμό και την υπόλοιπη τοπική οικονομία
  • Αξιοποίηση του Εμπορικού και Διοικητικού Κέντρου ως χωρικού επίκεντρου επένδυσης και καθοδήγησης της διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο υπό σχεδιασμό σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης -ενημέρωσης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της περιοχής παρέμβασης αλλά και των ευρύτερων διοικητικών ορίων του Δήμου Σερρών .Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την ιστοσελίδα του Δήμου όπου θα αναρτηθούν όλες οι διαδικασίες και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για κάθε είδους αδειοδότηση (καταστήματα, λαϊκή αγορά, υπαίθριο εμπόριο, κλπ).

Ακολούθησε η παρουσίαση της πρότασης που διαμορφώθηκε από το Δήμο Σερρών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών αναφορικά με το κέντρο της πόλης, η οποία υποβλήθηκε στο Πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕκ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με προϋπολογισμό 1.822.000,0€. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, όπως βελτίωση του οδοφωτισμού και αισθητική αναβάθμιση και βελτίωση προσβασιμότητας πεζοδρομίων, ενώ θα εγκατασταθούν συστήματα έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας. Οι παραπάνω εργασίες θα υλοποιηθούν από τον Δήμο Σερρών ενώ το Επιμελητήριο Σερρών θα αναλάβει δράσεις που αφορούν τις εμπορικές επιχειρήσεις μέσω της αναβάθμισης των προσόψεων εμπορικών καταστημάτων.

Τέλος, αναλύθηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης των Σερρών, το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση και βασίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής, καθώς και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Βασικό κριτήριο για την εκπόνηση του σχεδίου είναι η ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.