Μειώνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για θέρμανση με καυσόξυλα και πέλλετ

9 Σεπτεμβρίου χορήγηση καυσόξυλων-serrespost
- Διαφήμιση -

«Θαμπώνει» ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την θέρμανση του σπιτιού τους με καυσόξυλα, «αφού η εξάπλωση του φυσικού αερίου τραβά σαν μαγνήτης τους καταναλωτές, μιας και αποτελεί προσοδοφόρα και ασφαλή λύση» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Δρ. Γιώργος Νταλός.

Καυσόξυλα με το… κυβικό και το πέλλετ
Με το κυβικό και όχι με το βάρος, αγοράζουν πλέον οι Έλληνες καταναλωτές τα καυσόξυλα που χρειάζονται και «πλέον αυτή η πρακτική έχει περάσει για τα καλά στην αγορά, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρχε μια δυσκολία συμφιλίωσης με τον νέο τρόπο διάθεσης».

- Διαφήμιση -

Πάντως, «ισχυρός ανταγωνιστής» των καυσοξύλων, αλλά και η «καλύτερη λύση για όσους αναζητούν μια πιο οικονομική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη θέρμανση του σπιτιού τους, παραμένουν τα πέλλετ», επισήμανε ο κ. Νταλός, εξηγώντας ότι τα πέλλετ «προσφέρουν απόδοση έως και 98%, αφού περιέχουν υγρασία μικρότερη του 10%». Αναφορικά με την αξία τους, ο ίδιος σημείωσε ότι με δεδομένο ότι τα πέλλετ είναι ένα χρηματιστηριακό και εποχιακό είδος, η καλύτερη εποχή για να αγοράσει κάποιος είναι το καλοκαίρι, οπότε και η τιμή διαμορφώνεται σε 220-250 ευρώ, ενώ σήμερα, που βρισκόμαστε προ πυλών του χειμώνα, ανέρχεται σε 240-320 ευρώ/τόνο.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές για να μην πέσουν… θύματα
Υπογραμμίζοντας ότι με τα πρόστιμα για πώληση ξύλου με τον τόνο και όχι με το κυβικό να ξεκινούν από 1.000 ευρώ «η συμμόρφωση δεν άργησε», ωστόσο, όπως πρόσθεσε «επειδή πάλι υπάρχουν τρόποι οι καταναλωτές να εξαπατηθούν, θα πρέπει αυτοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο στοίβαξής τους, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός, εξωτερικά, αλλά και στη μέση».

Παράλληλα, ο κ. Νταλός συνέστησε στους καταναλωτές που ακόμη «ψηφίζουν» καυσόξυλα, να προμηθεύονται οξιά και δρυ και να προσέχουν να μην πέσουν «θύματα» των κωνοφόρων δέντρων, αφού η καύση τους σε κλειστές εστίες οδηγεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς στη στέγη, και πρότεινε τα ξύλα πριν καούν να μένουν στον ήλιο, έτσι ώστε να στραγγίξουν από την υγρασία που ενδεχόμενα θα έχουν και να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Για τα πέλλετ, ο κ. Νταλός τόνισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα, και σημείωσε πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο. Για τα πέλλετ μάλιστα επισήμανε ότι «δεν είναι καλό να αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέραν του ενός έτους, αφού όταν γίνεται αυτό η υγρασία τους ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται προβλήματα στην καύση».

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.