20 θεραπευτικά βότανα που θα πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας

βότανα
- Διαφήμιση -

Τα βότανα είναι το δώρο της φύσης στον άνθρωπο και πολλά από αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα υγείας. Σας παρουσιάζουμε 20 θεραπευτικά βότανα που καλό θα ήταν να έχετε πάντα στην κουζίνα σας.

Οι αναγνώστες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ζητούν την γνώμη του γιατρού τους σχετικά με οποιαδήποτε ερωτήματα και απορίες που έχουν για την υγεία τους ή κάποιο πιθανό πρόβλημα υγείας.

- Διαφήμιση -

Φασκόμηλο
Ευεργετικές ιδιότητες: To φασκόμηλο χρησιμοποιείται για τον πονόλαιμο, τις πεπτικές διαταραχές, τον υπερβολικό ιδρώτα και την κατάθλιψη. Βοηθά επίσης τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση μειώνοντας τις εξάψεις.

Προσοχή: Το φασκόμηλο δεν ενδείκνυται στις έγκυες και στις θηλάζουσες. Οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να το χρησιμοποιούν με προσοχή καθώς μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Σκόρδο
Θεραπευτικές ιδιότητες: Η τακτική κατανάλωση του σκόρδου είναι γνωστό ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, βοηθά στις καρδιοπάθειες και στις μολύνσεις των νυχιών.

Προσοχή: Οι θηλάζουσες και οι έγκυες θα πρέπει να το καταναλώνουν με φειδώ.

Καλέντουλα
Θεραπευτικές ιδιότητες: Η καλέντουλα μειώνει τον πόνο, την φλεγμονή, τον πυρετό, τις κράμπες της περιόδου, τα έλκη στομάχου και τους ερεθισμούς του δέρματος.

Προσοχή: Η καλέντουλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Καρποί κουφοξυλιάς
Θεραπευτικές ιδιότητες: Οι καρποί κουφοξυλιάς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και βοηθούν στη γρίπη, στο κρυολόγημα και στην συμφόρηση του αναπνευστικού. Χρησιμοποιούνται και ως υπακτικό για την δυσκοιλιότητα.

Προσοχή: Η κατανάλωση ωμών καρπών μπορεί να μην είναι απόλυτα ασφαλής.

Τσουκνίδα
Θεραπευτικές ιδιότητες: Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση των προβλημάτων της ουροδόχου κύστεως, τις πέτρες στα νεφρά και τις εποχιακές αλλεργίες. Τρώγεται ως λαχανικό μαγειρεμένη αλλά και σαν αφέψημα.

Προσοχή: Να αποφεύγεται από τις έγκυες γυναίκες καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Τζίντζερ
Θεραπευτικές ιδιότητες: Η ρίζα του φυτού χρησιμοποιείται ευρύτατα για προβλήματα του πεπτικού, τους σωματικούς πόνους, τον βήχα, το κρυολόγημα και τους πόνους της περιόδου.

Προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και καούρες εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Τζίνσενγκ
Θεραπευτικές ιδιότητες: Το φυτό θεραπεύει τις εντερικές μολύνσεις, την κόπωση, το κρυολόγημα, την γρίπη, τις διαταραχές του ύπνου και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας.

Προσοχή: Σε διαβητικούς ασθενείς μπορεί να μειώσει δραματικά το σάκχαρο στο αίμα.

Ιπποκάστανο
Θεραπευτικές ιδιότητες: Οι σπόροι του ιπποκάστανου καθώς και τα φύλλα χρησιμοποιούνται για το έκζεμα, τη φλεβίτιδα, τις πεπτικές διαταραχές και τους πόνους στις αρθρώσεις.

Προσοχή: Οι μη επεξεργασμένοι σπόροι μπορεί να είναι τοξικοί.

Εχινάκεια
Θεραπευτικές ιδιότητες: Το φυτό αυτό έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται ευρύτατα για τις μολύνσεις των ούλων, του αίματος, του αναπνευστικού καθώς και του κόλπου.

Προσοχή: Υπάρχει πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης.

Λυκίσκος
Θεραπευτικές ιδιότητες: Ο λυκίσκος χρησιμοποιείται για τις διαταραχές του ύπνου, την νευρικότητα, την φυματίωση και τα έλκη στα κάτω άκρα.

Προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει υπνηλία.

Δενδρομολόχα, νερομολόχα
Θεραπευτικές ιδιότητες: Τα φύλλα και οι ρίζες του φυτού θεραπεύουν τον πονόλαιμο, τον ξερό βήχα, τα έλκη και τις καούρες.

Προσοχή: Μετά την κατανάλωση του βοτάνου, μπορεί να καθυστερήσει η απορρόφηση οποιουδήποτε φαρμάκου σε υγρή μορφή για κάποιες ώρες.

Κράνμπερι
Θεραπευτικές ιδιότητες: Τα κράνμπερι και ο χυμός τους καταπολεμούν την ουρολοίμωξη, βοηθούν στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στην χρόνια προστατίτιδα.

Προσοχή: Τα άτομα που έχουν αλλεργία στην ασπιρίνη θα πρέπει να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση κράνμπερι καθώς περιέχουν σαλικυλικό οξύ το οποίο μοιάζει με εκείνο της ασπιρίνης.

Γαϊδουράγκαθο
Θεραπευτικές ιδιότητες: Το φυτό αυτό χρησιμοποιείται συνήθως για τις παθήσεις του ήπατος, τις ασθένειες των νεφρών και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν και κάποιοι που ισχυρίζονται ότι βοηθά στον διαβήτη.

Προσοχή: Μπορεί κάποια άτομα να εμφανίσουν αλλεργία στο βότανο.

Ιβίσκος
Θεραπευτικές ιδιότητες: Ο ιβίσκος βοηθά στην υπέρταση, στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, στην καρδιά και στις στομαχικές διαταραχές.

Προσοχή: Οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν ιβίσκο. Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες γυναίκες.

Γλυκόριζα
Θεραπευτικές ιδιότητες: Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται ευρέως για τα πεπτικά προβλήματα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως βοηθά στον βήχα, στον πονόλαιμο, στην τροφική δηλητηρίαση και στη φυματίωση.

Προσοχή: Οι μεγάλες δόσεις γλυκόριζας μπορεί να προκαλέσουν υπέρταση.

Μελισσόχορτο
Θεραπευτικές ιδιότητες: Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μέντα και μειώνει τον πόνο στα έντερα, το φούσκωμα, τη ναυτία, τους πόνους και τους πόνους περιόδου. .

Προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα εάν καταναλωθεί με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πριν ή μετά την εγχείρηση.

Βαλσαμόχορτο, Υπερικόν
Θεραπευτικές ιδιότητες: Το βαλσαμόχορτο πιστεύται ότι βοηθά στην κατάθλιψη και στα σχετικά με αυτή προβλήματα, στους πόνους της περιόδου και στην ταχυκαρδία.

Προσοχή: Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς αλληλεπιδρά έντονα με άλλα βότανα.

Φλομός
Θεραπευτικές ιδιότητες: Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον βήχα, τον πονόλαιμο, την πνευμονία, το άσθμα και την γρίπη.

Προσοχή: Αποφύγετε την κατανάλωση εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Κανέλα
Θεραπευτικές ιδιότητες: Η κανέλα χρησιμοποιείται για πεπτικές διαταραχές, μολύνσεις, προβλήματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, πόνους στο στήθος και στα νεφρά.

Προσοχή: Στους διαβητικούς απαιτείται προσοχή επειδή μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

Κουρκουμάς
Θεραπευτικές ιδιότητες: Ο κουρκουμάς ανακουφίζει την αρθρίτιδα, τον πόνο στο στομάχι, βοηθά στις παθήσεις του ήπατος, στις μολύνσεις των πνευμόνων και στο Αλτσχάιμερ. Θεωρείται ότι βοηθά στους τραυματισμούς και στους μώλωπες.

Προσοχή: Ο κουρκουμάς μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της χολής.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.