Έτοιμος να «ταξιδέψει» στην Κίνα ο κρόκος Κοζάνης

κρόκος Κοζάνης
- Διαφήμιση -

Αντίστροφη μέτρηση για το πρωτόκολλο εξαγωγής του κρόκου Κοζάνης στην Κίνα, μετά και τη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, με την κινεζική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα στον Νοέμβριο, οπότε και θα υπάρξουν αμοιβαίες επίσημες επισκέψεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα σημάνει την άμεση έναρξη εξαγωγών του συγκεκριμένου, εμβληματικού για την Ελλάδα, προϊόντος, το οποίο σαφώς υπερέχει, λόγω και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, απέναντι σε αντίστοιχα άλλων χωρών».

Παράλληλα, μεταξύ των δυο πλευρών συζητήθηκε και η δυνατότητα εξαγωγής εσπεριδοειδών στην αγορά της Κίνας, καθώς και η ανανέωση του πρωτοκόλλου εξαγωγής ακτινιδίων, που θα επιτρέψει σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας να εξαχθούν ακτινίδια, κι όχι μόνο από έξι περιφέρειες όπως ισχύει σήμερα.

Τα δυο μέρη συνομίλησαν επίσης για το θέμα εξαγωγής κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων και δαμάσκηνων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα κωλύματα που είχαν προκύψει μετά τον έλεγχο στελεχών της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας σε οπωρώνες της βορείου Ελλάδος.

Τέλος, έγινε αποδεκτή από την κινεζική αντιπροσωπεία η πρόταση του κ. Βορίδη για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Φυτοϋγείας, όπως έχει οριστεί το 2020, με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων φυτοϋγείας, τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά προκειμένου να εισάγει φυτικό υλικό.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.