Οι εξετάσεις και τα εμβόλια που πρέπει να κάνει το παιδί πριν πάει σχολείο

154
εμβόλια
- Διαφήμιση -

Για κάποια από τα παιδιά, σε ορισμένες τάξεις της εκπαίδευσης, ανάμεσα στα άλλα υποχρεωτικά δικαιολογητικά εγγραφής που η πολιτεία ζητάει, είναι και το πιστοποιητικό υγείας και εμβολιασμών, με το όνομα ατομικό δελτίο υγείας μαθητού (ΑΔΥΜ). Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι υποχρεωτικό και απαιτεί την εξέταση του παιδιού από τον παιδίατρο και την πιστοποίηση της εμβολιαστικής του κάλυψης.

Όπως αναφέρει Ο Δρ. Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής στο ygeiamou, o παιδίατρος σε κάθε προληπτική επίσκεψη, οφείλει να εξετάσει κλινικά το παιδί, φροντίζοντας να μετρήσει μεταξύ των άλλων, απαραίτητα την αρτηριακή του πίεση, το βάρος, το ύψος, τον δείκτη μάζας του σώματός του, την οπτική και ακουστική του οξύτητα.

- Διαφήμιση -

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, μεταξύ των άλλων, συστήνεται και ο προληπτικός έλεγχος της ακοής κατά την συμπλήρωση του ΑΔΥΜ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η όραση και η ακοή είναι από τις πλέον σημαντικές αισθήσεις, που έχουν να κάνουν με την μάθηση και θέλουμε να είμαστε σίγουροι, όταν ανοίξουν τα σχολεία, ότι το παιδί βλέπει και ακούει καλά.

Στo πλαίσιo του προαθλητικού ελέγχου συστήνεται να γίνει καρδιολογική εξέταση με triplex και ΗΚΓ περί την ηλικία των 6 ετών, στην συνέχεια κάθε χρόνο ένα ΗΚΓ για τα παιδιά που ασχολούνται με έντονο αθλητισμό και στα 12 περίπου χρόνια άλλο ένα triplex καρδιάς ή όποτε άλλοτε ο καρδιολόγος το συστήσει.

Από τον προληπτικό έλεγχο και την επίσκεψη στον παιδίατρο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο έλεγχος της εμβολιαστικής κάλυψης του παιδιού.

Τι είναι τα εμβόλια;
Τα εμβόλια είναι φάρμακα που δίνονται στο μωρό σας συνήθως με ένεση, για να το ανοσοποιήσουν. Έχουν κατασκευαστεί από νεκρούς ή εξασθενημένους μικροοργανισμούς (μικρόβια ή ιούς) ή με την βοήθεια υψηλής τεχνολογίας από πολύ μικρά τμήματα κάποιων ιών και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας να μάθει να προστατεύεται. Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας να αρρωστήσει βαριά από την πραγματική αρρώστια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια:

  • σώζουν παιδικές ζωές και μειώνουν τις ασθένειες τους.
  • προλαμβάνουν παιδικές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία ή ακόμη και θάνατο.
  • είναι ασφαλή, ενώ για πολλές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Οι σοβαρές παρενέργειες συμβαίνουν πολύ σπάνια, λιγότερο από μία στα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Αν συμβούν, μπορούν να θεραπευτούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα εμβόλια προστατεύουν όλους μας:

Άμεσα: προστατεύουν το μωρό ή το παιδί που εμβολιάζεται

Έμμεσα: προστατεύουν άλλα μωρά, παιδιά και ενήλικες που είναι ευάλωτοι σε ασθένειες, π.χ. οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό.

Τα εμβόλια διατηρούν τα παιδιά , αλλά και τους γύρω τους πιο υγιείς.

Η αξία των εμβολίων
Εμβολιάζοντας το παιδί σας στην ώρα του είναι η πιο σημαντική ευθύνη που έχετε σαν γονιός και όσον αφορά την υγεία του. Αν τηρήσετε το πρόγραμμα εμβολιασμών του παιδιού σας και συνεχίσετε να το εμβολιάζετε καθώς αυτό μεγαλώνει, το προστατεύετε, όπου κι αν ταξιδέψει στον κόσμο, από πολύ σοβαρά νοσήματα, για όλη του την ζωή.

Φροντίστε τώρα που τα παιδιά σας θα πάνε ξανά στα σχολεία να ελέγξετε το βιβλιάριο υγείας ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν εκκρεμεί κάποιο εμβόλιο. Είναι μια ευκαιρία την εποχή αυτή να επισκεφτείτε με το παιδί σας τον παιδίατρο και να συζητήσετε μαζί του για την πληρότητα των εμβολίων του.

Ιδιαίτερα για τους εφήβους μην ξεχάσετε:

1. Να τους εμβολιάσετε με το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Το εμβόλιο δεν χορηγείται δωρεάν. Για εσάς που μπορείτε να το πληρώσετε υπάρχουν δύο εμβόλια στην Ελληνική αγορά. Το Trumenba (είναι φτηνότερο και συστήνεται για παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω) και το Bexserο.

2. Για κορίτσια, αλλά και για αγόρια που είναι μεγαλύτερα από την ηλικία των 11 ετών να τα εμβολιάσετε με το εμβόλιο για τον ιό των θηλωμάτων, ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην χώρα μας, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν για τα κορίτσια μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά πρέπει να το πληρώσετε αν θέλετε να το κάνετε και στα αγόρια.

Επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά μας όπως και η γρίπη που φέρνει μαζί του, μην ξεχάσετε να εμβολιαστείτε όλοι με το αντιγριπικό εμβόλιο, με προτεραιότητα τα παιδιά και οι ενήλικες που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και που ο παιδίατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει.

Αν τελικά ως γονείς ή κηδεμόνες αποφασίσετε να πάρετε την βαριά ευθύνη να μην προχωρήσετε με τον εμβολιασμό του παιδιού σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι, όχι μόνο θέτετε την ζωή του σε κίνδυνο, αλλά ρισκάρετε και την υγεία των άλλων παιδιών που έρχονται σε επαφή με το δικό σας. Ο εμβολιασμός είναι πολύ καλύτερος και προτιμότερος από το να νοσήσει το παιδί σας από ένα σοβαρό νόσημα. Κάποιες από τις ολέθριες αυτές ασθένειες έχουν περιοριστεί ή και εξαλειφθεί εντελώς μετά από εμβολιασμούς ετών. Σήμερα έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους από νοσήματα, που θα μπορούσαν να έχουν ολέθρια αποτελέσματα αν δεν είχαμε τα εμβόλια.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.