Η ζώνη στο πίσω κάθισμα δεν είναι «διακοσμητική»

207
ζώνη ασφαλείας
- Διαφήμιση -

Όταν καθόμαστε στην θέση του οδηγού ή του συνοδηγού, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να φορέσουμε ζώνη ασφαλείας. Κάτι που μάλλον θα αγνοήσουμε, όταν είμαστε στο πίσω κάθισμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ, ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα φοράει μόλις το 19% εντός κατοικημένων περιοχών και μόλις το 28% εκτός κατοικημένων περιοχών. Δυστυχώς είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λόγοι είναι πολλοί.

- Διαφήμιση -

Η χρήση ζώνης ασφαλείας στα πίσω καθίσματα είναι υποχρεωτική από το 1993 (ΚΟΚ 1992).

Στην πραγματικότητα οι συμπολίτες μας, ελάχιστα έχουν συνειδητοποιήσει, πόσο απαραίτητη είναι η ζώνη ασφαλείας και στα πίσω καθίσματα.

Σίγουρα, αν πρόκειται να οδηγήσουμε, θα ακούσουμε την φράση «να φορέσεις ζώνη»! Όμως, δεν θα ακούσουμε την καλοπροαίρετη μητρική συμβουλή, αν πρόκειται να βρεθούμε στο πίσω κάθισμα, ούτε μάλιστα και το παράδειγμά της να φορέσει πρώτη αυτή τη ζώνη. Δεν νομίζουμε πως υπάρχει καλύτερο παράδειγμα, από το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει σε έναν κρίσιμο τομέα της οδικής ασφάλειας.

Πρόσκρουση 4 τόνων στο πίσω κάθισμα
Οι ζώνες ασφαλείας στο πίσω κάθισμα κάθε άλλο παρά «διακοσμητικές» είναι. Στην πραγματικότητα προσφέρουν πολλαπλή προστασία, όπως αποδεικνύουν οι απλοί νόμοι της φυσικής.

Διότι σε περίπτωση ατυχήματος, χωρίς ζώνη ασφαλείας, ο συνεπιβάτης θα τιναχτεί μπροστά. Εάν το αυτοκίνητο έχει αναπτύξει ταχύτητα, για παράδειγμα 90χλμ/ώρα, το σώμα του συνεπιβάτη μπορεί να αναπτύξει δυναμική πρόσκρουσης 4 τόνων!

Μοιάζει περιττό να αναφέρουμε τι σημαίνει αυτό το ενδεχόμενο για την σωματική ακεραιότητα του οδηγού και του συνοδηγού. Επομένως η ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα προστατεύει τόσο εμάς, όσο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.