Ασφαλιστικό: Οι τέσσερις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

ερωτήσεις απαντήσεις ασφαλιστικό νομοσχέδιο -serrespost
- Διαφήμιση -

Σε τέσσερα κομβικά σημεία επικεντρώνονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που εξετάζονται για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις.

Πρόκειται για το νέο σύστημα των επικουρικών συντάξεων, την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες, καθώς και την ψηφιοποίηση των συντάξεων που αναμένεται να δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων.

- Διαφήμιση -

Οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα εφαρμοστούν σταδιακά από το φθινόπωρο και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται ειδικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη γραμμή που έχει χαράξει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ανταποδοτικότητα συντάξεων
Για την ανταποδοτικότητα των συντάξεων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει να καθιερώσει νέους, βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης, αλλά το εύρος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα δείξει η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ.
Πρόθεσή της είναι να αλλάξουν οι συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη, ώστε όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης να παίρνουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.

Επικουρικές συντάξεις
Μέσα στον χειμώνα σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων ασφαλισμένων (από το 2021).
Δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα αλλά και το μείγμα της παροχής, όπως, για παράδειγμα, εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής, αλλά και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν τότε στην αγορά εργασίας.

Ουσιαστικά κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού του λογαριασμού ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μείωση εισφορών
Ισόποση μείωση των εισφορών για κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες στους οποίους περιλαμβάνονται και οι επαγγελματίες προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές (εργοδοτικές και εργατικές) ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και, επίσης, κατά 1,25% το 2023.

Έτσι, οι κρατήσεις συνολικά υπέρ του ΕΦΚΑ θα ανέλθουν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και τελικά στο 15% το 2023.

Κάθε χρόνο, στο διάστημα 2020-2023, θα μειώνονται 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εργατικές εισφορές. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα, δηλαδή κατά 2,5 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά έως το 2023 στο 4,17% έναντι του 6,67% που είναι σήμερα.

Ψηφιακή σύνταξη
Η επαναλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, του ασφαλιστικού βιογραφικού δηλαδή που θα ενσωματώσει σταδιακά τα χρόνια ασφάλισης των Ελλήνων, είναι επίσης μία από τις επείγουσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο, ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με στόχο οι ψηφιακές συντάξεις να εκδίδονται ακόμα και σε λίγες μέρες.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.