6 τεχνικές που θα σε κάνουν πιο έξυπνο!

110
τεχνικές έξυπνο
- Διαφήμιση -

Και θα σε βοηθήσουν να μαθαίνεις περισσότερα.

Η ικανότητά σου να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα που έχεις. Και όπως λένε και οι Peter Brown, Henry Roediger και Mark McDaniel, συγγραφείς του «Make It Stick: The Science Of Successful Learning», δεν πρέπει ποτέ να σταματάς να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, γιατί αυτό θα σε κάνει να ξεχωρίζεις επαγγελματικά.

- Διαφήμιση -

Το θέμα είναι πώς θα μπορέσεις να θυμάσαι όλα αυτά που μαθαίνεις. Πώς όλα αυτά θα αποτυπωθούν στη μνήμη σου για πάντα. Οι 6 τεχνικές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να βελτιώσεις τη μνήμη σου, αλλά και να μάθεις περισσότερα:

1. Ανάκληση: επανάφερέ το από τη μνήμη σου
Όταν συγκεντρώνεσαι και προσπαθείς να θυμηθείς μία ιδέα, ένα όνομα, ένα τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο, ανακαλείς. Η ανάκληση είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς ισχυροποιεί τους νευρώνες που σχετίζονται με αυτό που προσπαθείς να θυμηθείς. Είναι αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «testing effect», υποστηρίζοντας ότι όταν ανακαλείς μία πληροφορία από τη μνήμη σου, είναι πιο εύκολο να τη θυμηθείς στο μέλλον.

2. Σύνδεση: σύνδεσε νέες ιδέες με όσα ήδη ξέρεις
Όσο περισσότερο προσπαθείς να συνδέσεις τη νέα γνώση με όσα ήδη ξέρεις, τόσο περισσότερο το κατανοείς. Και όσο περισσότερες συνδέσεις κάνεις, τόσο περισσότερο αυξάνεις τις πιθανότητες να το θυμάσαι μετά, υποστηρίζουν οι Brown, Roediger και McDaniel.

3. Δημιουργία: απάντησε πριν πάρεις απάντηση
Όταν κινείσαι στο άγνωστο και προσπαθείς να χαρτογραφήσεις καινούργια μέρη, αν εσύ προσπαθείς να βρεις μόνος σου τη λύση, έχεις περισσότερες πιθανότητες να μάθεις κάτι καινούργιο, το οποίο θα παραμείνει στη μνήμη σου σε σχέση με το αν κάποιος άλλος σου την έδειχνε. Πώς θα το εφαρμόσεις στο γραφείο; Όταν νιώθεις ότι έχεις κολλήσει σε κάτι, πριν αναζητήσεις τους βοηθούς γύρω σου, ψάξε, σκέψου και ανακάλυψε τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις.

4. Συλλογισμός: αξιολόγησε τι έχει συμβεί
Αφιέρωσε λίγα λεπτά και κάνε μία αξιολόγηση στο νέο σου project ή το meeting που μόλις τελείωσε. Σκέψου τι πήγε καλά, τι μπορείς να βελτιώσεις και τι σου θυμίζει όλο αυτό; Ερευνητές του Harvard Business School υποστηρίζουν ότι μία γραπτή αξιολόγηση έχει τεράστια δύναμη και πως 15 λεπτά στο τέλος της ημέρας, αυξάνει ακόμα και κατά 23% την απόδοσή σου.

5. Μνήμη: χρησιμοποίησε τρικς που θα σε βοηθήσουν
Όταν χρησιμοποιείς μία λέξη ή μία εικόνα για να θυμηθείς κάτι, τότε δημιουργείς νοητικές δομές, οι οποίες σε βοηθούν να θυμηθείς ό,τι έχεις μάθει, υποστηρίζουν οι Brown, Roediger και McDaniel.

6. Προσαρμογή: να έχεις επίγνωση όσων δεν γνωρίζεις
Όλοι μας έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ξέρουμε περισσότερα από όσα νομίζουμε. Ή ότι καταλαβαίνουμε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν το καταλαβαίνουμε. Αυτό ονομάζεται «cognitive illusions» – γνωστικές ψευδαισθήσεις. Όταν λοιπόν παίρνεις feedback από ένα συνάδελφό σου, προσπάθησε να κατανοήσεις τις όποιες «ελλείψεις» σου, να προσαρμοστείς και να κατανοήσεις καλύτερα την πραγματικότητα.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.