Το ”Πάσχα του καλοκαιριού” στις Σέρρες

110
Πάσχα καλοκαιριού
- Διαφήμιση -

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Εκκλησία των Σερρών και ειδικώς στην ομώνυμη ενορία της πόλης.
Την παραμονή, Τετάρτη 14 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μεθ΄αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σερρών, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου. Νωρίτερα και ενώπιον του στολισμένου με άνθη «Επιταφίου» της Θεοτόκου ακούσθηκε ο «Ύμνος της ψυχής», τα εγκώμια προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου. Πλήθος πιστών κατέκλυσε τόσο τον Ιερό Ναό, όσο και τον αύλειο χώρο, ενώ εκατοντάδες Σερραίοι συμμετείχαν στην λιτανεία του Επιταφίου της Κυρίας Θεοτόκου. Συμμετείχε επίσης η Φιλαρμονική του Δήμου και τιμητικό άγημα του Στρατού.

- Διαφήμιση -

Νωρίτερα, ο Σεβασμιότατος κ.κ. Θεολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο φιλοπάρθενος λαός του Θεού σήμερον κατακλύζει τους ορθοδόξους ιερούς Ναούς και τα ιερά προσκυνήματα της θεοσκεπάστου πατρίδος μας, για να εορτάσει με συναισθήματα βαθειάς θρησκευτικής ευλάβειας και πνευματικής ανατάσεως την πανευφρόσυνη μνήμη της αθανάτου Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της θερμής προστάτιδος των χριστιανών και μητέρας όλων των ανθρώπων. Ένα ανθρώπινο ποτάμι με βαθειά συγκίνηση και με το κερί της πίστεως και της ελπίδος αναμμένο στην ψυχή του, στέκεται με ιερό δέος και βαθύτατο σεβασμό μπροστά στην ολόφωτη μορφή της αγίας Παρθένου. Εμπιστεύεται σε αυτήν τους πόνους, τους αλάλητους στεναγμούς, τις δυσκολίες και τα προβλήματά του, προσβλέποντας ικετευτικώς στις ακοίμητες και αποτελεσματικές πρεσβείες της προς τον μόνο Σωτήρα του κόσμου, τον Κύριόν μας Ιησοῦν Χριστόν.

Στην Παναγία Μητέρα του Θεού αλλά και ιδική μας κατά χάριν πνευματική μητέρα, την ασφαλεστάτη εγγυήτρια της ζωής μας αλλά και το θεότευκτον «εργαστήριον της σωτηρίας μας» οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη, καθώς εκείνη, ως ο αγιώτατος καρπός του ανθρωπίνου γένους, ευαρέστησε με την κατά πάντα καθαρή ζωή της στον Θεό και είλκυσε την χάριν Του επάνω της και δι’ αυτής σε ολόκληρο το γένος των ανθρώπων, γενομένη αληθώς Μητέρα, κατά την ανθρωπίνην φύσιν Του, του παντεχνήμονος Λόγου και αξεπέραστο πρότυπο πιστεύοντος και πνευμα¬τικώς αγωνιζομένου ανθρώπου.

Η μνήμη της πανενδόξου Κοιμήσεώς Της είναι χαρμόσυνη εορτή και πανήγυρις όλης της κτίσεως, ορατής και αοράτου, καθώς όχι μόνο ανανεώνει τη μνήμη των μεγαλείων της, αλλά και επιχορηγεί με ουράνια ευλογία, αθάνατη ελπίδα και ακαταγώνιστη δύναμη ολόκληρη την ζωή μας. Με ιερό θάμβος, δέος και ευγνωμοσύνη αιώνια στεκόμεθα σήμερον ενώπιον της ολόφωτης μορφής της Παναγίας και επιποθούμε με όση δύναμη έχουμε να τιμήσουμε, νικώντας τον φόβο με τον πόθο, εκείνη που είναι το «πανάρρητον της οικονομίας κειμήλιον» κατά τον άγιον Επιφάνιον Κύπρου, «το κάλλος της ανθρώπινης φύσεως» κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό και «το μεθόριον κτιστού και ακτίστου» κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Ας την παρακαλέσουμε λοιπόν θερμώς, δανειζόμενοι τους λόγους του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, λέγοντες προς αυτήν, «Σήκωσε τα μάτια σου Μαριάμ και δες με το σπλαχνικό σου βλέμμα όλα τα παιδιά σου που κυκλώνουν την σεπτή Σου Εικόνα και Σε θερμοπαρακαλούν για να μεσιτεύης στον Κύριο, ώστε να εκπληρωθούν τα προς Αυτόν αιτήματά τους».

Τέλος, ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε πατρικώς, κάθε ευλογία του αγίου Θεού και επικαλέσθηκε την κραταιά προστασία της Παναγίας μας στη ζωή των πιστών και προσκυνητών, επαίνεσε δε το κατά πάντα φιλότιμο και καρποφόρο έργο του Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ Παλιούρα και των συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών στον πνευματικό, λειτουργικό και φιλανθρωπικό τομέα αυτής της ενορίας.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.