Τηλέμαχος Απταλίδης: «Οι Σέρρες είμαστε Εμείς!»

733
Σέρρες
- Διαφήμιση -

Ο Τηλέμαχος Απταλίδης είναι ένας νέος άνθρωπος, που αφουγκράζεται τις ανάγκες του τόπου του και επιδιώκει να χρωματίσει με τα χρώματα της νέας γενιάς, με φρέσκες ιδέες και δράσεις τα δημοτικά θέματα. Έτσι πήρε την απόφαση να συστρατευτεί με τον Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον συνδυασμό «Συμμαχία Σερραίων», από την θέση του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Σερρών.

Σε συνέντευξη του παραχώρησε στο serrespost.gr τόνισε πως βαθιά του επιθυμία είναι να εκπροσωπήσει όσο πιο αυθεντικά μπορεί τη δική του γενιά και τα όνειρα της, διεκδικεί την υποστήριξη των συμπολιτών του και ιδιαίτερα της νεολαίας.

- Διαφήμιση -

SP: Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε για να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση και να θέσετε για πρώτη φορά υποψηφιότητα;
T.A.: Προσωπικά θεωρώ πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος εθελοντικής προσφοράς, στον οποίο θα πρέπει να δραστηριοποιούνται όλοι οι πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας μέσα από τα διάφορα καλέσματα της δημοτικής αρχής. Ως ενεργά μέλη μιας οργανωμένης κοινωνίας, έχουμε την υποχρέωση να προσπαθούμε για το καλύτερο του Δήμου μας. Έχοντας ως βασική αρχή ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί αποκλειστικά το κέντρο λήψης αποφάσεων για το Δήμο, αλλά και το κατεξοχήν επιτελικό όργανο που υλοποιεί σχέδια ποιοτικής αναβάθμισης σε τοπικό επίπεδο και δίνει λύσεις στα προβλήματα των Δημοτών, πιστεύω πως όλοι μπορούμε να προσφέρουμε και θα πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι και έτοιμοι να το πράξουμε.

Η πρόταση του κ. Χρυσάφη να συμπορευτώ μαζί του στη διεκδίκηση του Δήμου Σερρών ήρθε την καταλληλότερη στιγμή. Και φυσικά θα επισημάνω πως, όσον αφορά στο πρόσωπό μου, ήταν ο ιδανικότερος άνθρωπος που θα μπορούσε να με καλέσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι προβληματισμοί που μου έθεσε και ο μεθοδικός του σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού Δήμου με στόχο την ανάπτυξη, την ανάδειξη και την απόδοση σύγχρονης ατμόσφαιρας στον τόπο μας, ήταν το έναυσμα για την δική μου συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.

΄Οντας νέος άνθρωπος, αφουγκράζομαι τις ανάγκες του τόπου μου, συμμετέχω με τον τρόπο μου και επιδιώκω να χρωματίσω με τα χρώματα της νέας γενιάς, με φρέσκες ιδέες και δράσεις τα δημοτικά θέματα. Είναι άδικο οι νέοι άνθρωποι να απουσιάζουν από το κάδρο ενός δήμου που αναφέρεται σε εμάς, αλλά χωρίς εμάς. Με αυτή την φιλοδοξία και τη βαθιά επιθυμία να εκφράσω και να εκπροσωπήσω όσο πιο αυθεντικά μπορώ τη δική μου γενιά και τα όνειρα της, διεκδικώ την υποστήριξη των συμπολιτών μου και ιδιαίτερα της νεολαίας.

SP: Για ποιο λόγο επιλέξατε να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αλέξανδρο Χρυσάφη;
Τ.Α.: Την τελευταία δεκαετία εργάζομαι ως μαθηματικός σε φροντιστήριο της πόλης, του οποίου λογιστής είναι ο Αλέκος Χρυσάφης και συνεργάζομαι μαζί του. Διέκρινα στο πρόσωπό του τον ελεύθερο επαγγελματία που δραστηριοποιείται και επενδύει στις Σέρρες. Τον επιστήμονα οικονομολόγο με πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, γεγονός που του εξασφαλίζει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των νέων ανθρώπων και να αξιοποιεί τις καινοτόμες ιδέες τους.

Επιπλέον, η ενασχόληση του με τα κοινά και κυρίως με το Επιμελητήριο των Σερρών ολοκληρώνει το προφίλ ενός πολίτη που παλεύει για την πόλη του. Όμως, ο κυριότερος λόγος της συνεργασίας μας είναι η πεποίθησή μου ότι ο Αλέκος Χρυσάφης, ως οικονομικός επιστήμονας-τεχνοκράτης, είναι σε θέση να προχωρήσει στη διεξοδική χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών για την πόλη μας, καθώς και στην επιλογή της βέλτιστης πηγής χρηματοδότησης για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης των Σερρών, μέσα από στοχευμένες, μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών.

SP: Τι είναι αυτό που εισπράττετε από τον κόσμο με τον οποίο έρχεστε σε επαφή; Πως αντιμετωπίζουν έναν νέο, ηλικιακά, υποψήφιο;
Τ.Α.: Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι νέοι ηλικιακά άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να ασκούν κριτική, αναδεικνύοντας τις σκέψεις, τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις τους.
Η ανάγκη αυτή μετατρέπεται σε χρέος, καθώς οφείλουν να δράσουν ως ενεργοί συμμετέχοντες στα κοινά, με επιχειρήματα, υλοποιήσιμες ιδέες και προτάσεις, αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις σπουδές και τις δυνατότητές τους. Έτσι, μέσα από ειλικρινή διάλογο και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων θα προσφέρουν με τις φρέσκες ιδέες τους.

Ναι, ασφαλώς είναι δεδομένη και σημαντική η συμμετοχή των έμπειρων και ικανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά τα προβλήματα της σερραικής κοινωνίας και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους δημότες της όπως η ανεργία, τα προβλήματα της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλειας, αφορούν άμεσα και τους νέους. Και επειδή όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η συμμετοχή των νέων κρίνεται επιτακτική. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, διότι μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αξιοκρατίας και προοπτικής που χρειαζόμαστε και που αξίζουν σε όλους μας.

SP: Ποια είναι τα ζητήματα που εσείς θα προτάξετε αν η επόμενη μέρα των εκλογών βρει τον Αλέξανδρο Χρυσάφη στη διοίκηση του Δήμου Σερρών;
Τ.Α.: Προσωπικό μου στοίχημα αποτελεί μια σύγχρονη, καθαρή και όμορφη πόλη για τους Σερραίους, αλλά και για όσους την επισκέπτονται. Μια πόλη καθαρή από άκρη σε άκρη, με όχημα τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου, την ενίσχυση των εξειδικευμένων συνεργείων και την προώθηση της κουλτούρας της ανακύκλωσης.

Μια πόλη ασφαλής, χάρη στην επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας με ενεργό και παρεμβατικό ρόλο. Μια πόλη πράσινη, με περιποιημένους και επισκέψιμους τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου και τη δημιουργία νέων. Η αναμόρφωση της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων αποτελεί προσωπική μου βασική προτεραιότητα.
Μια πόλη προσβάσιμη σε όλους, με ασφαλή, λειτουργικά και χωρίς εμπόδια πεζοδρόμια σε όλες τις γειτονιές. Με τη δημιουργία κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας και νέα προσέγγιση για την ελεγχόμενη στάθμευση.

Μια πόλη έξυπνη, χάρη στην ενίσχυση των ψηφιακών δημοτικών υπηρεσιών με στόχο λιγότερες επισκέψεις στο Δήμο, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες. Έξυπνες εφαρμογές στην υπηρεσία της καθημερινότητας: για παράδειγμα έξυπνη στάθμευση, ενημέρωση για διαδρομές πλήρους προσβασιμότητας για ΑΜεΑ, ασύρματο δίκτυο σε σχολεία, πλατείες και τουριστικούς χώρους.

Ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης, σε ισορροπία και αρμονία με τη ζωή της πόλης. Η προώθηση του σχολικού τουρισμού και αθλητισμού καταστρώνοντας ένα σχέδιο πρωτοβουλιών με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά, του Επιμελητηρίου Σερρών, των επιχειρηματιών εστίασης, των ξενοδόχων και όλων των άμεσα και έμμεσα ενδιαφερομένων θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας.

Κάποια στιγμή οι Σέρρες πρέπει να γίνουν μια πόλη που μπορεί να φιλοξενήσει τα όνειρα των ανθρώπων της, ειδικά των νέων, να στεγάσει τις φιλοδοξίες τους, να τους παρέχει οικονομική, αλλά και ουσιαστική ασφάλεια για να δημιουργήσουν μια μέρα την οικογένειά τους και να ζήσουν εδώ.

SP: Ποια είναι η γνώμη σας για τις αλλαγές που εισάγει ο νόμος «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική; Μπορούν να γίνουν πράξη οι ευρείες συνεργασίες, ή θα προκύψει αδυναμία λειτουργίας;
Τ.Α.: Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κατεξοχήν πεδίο για την ανάπτυξη ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών, στη βάση των συγκεκριμένων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Ο Κλεισθένης ενισχύει αυτή την προοπτική. Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, η δική μου θέση είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό, αυθεντικά αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα. Απαιτεί, όμως, Παιδεία από τις κοινωνίες την οποία- είτε μας αρέσει είτε όχι- δεν διαθέτουμε αυτή τη στιγμή.

SP: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δημότες των Σερρών, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Τ.Α.: Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η εικόνα ενός Δήμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτιστικό υπόβαθρο του κάθε πολίτη.
Όλοι μας επιζητούμε την αλλαγή, αλλά θα πρέπει να γίνουμε μέρος αυτής για να μπορέσει να υλοποιηθεί και να συνεχιστεί.
Η πόλη είναι υπόθεση όλων μας. Εμείς κρατάμε στα χέρια μας την δύναμη της αλλαγής. Οι Σέρρες είμαστε Εμείς!

Οι «επαγγελματίες» πολιτικοί χωρίς φρέσκες ιδέες, όραμα και αξίες φρόντισαν να οδηγήσουν τη νέα γενιά στην απαξίωση της ενασχόλησης με τα κοινά.
Οι δομές, οι αξίες, οι θεσμοί υπάρχουν. Η δικαιοσύνη και ο αλληλοσεβασμός ευτυχώς δεν έχουν εκλείψει. Μπορεί να φαντάζουν ως εξαίρεση, αλλά αρκεί ένα υγιές πρότυπο, μια ειλικρινής «Συμμαχία» ανθρώπων, όπως είναι ο Συνδυασμός μας, για να συμπαρασύρει μαζί της και πολλούς άλλους.

Πιστεύω πως ο καθένας μας γνωρίζει, λίγο πολύ, τις λύσεις στα μεγάλα και μικρά προβλήματα του Δήμου μας και αρκεί να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να συνεργαστούμε αποτελεσματικά για την επίτευξη του κοινού μας στόχου: τη δημιουργία της σύγχρονης και ζωντανής πόλης που πραγματικά μας αξίζει.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.