Γιατί θα ψηφίσω «διάβαση πεζών»

283
Γιατί Αυτοδιοίκηση διαφορετική
- Διαφήμιση -

Γράφει ο Κώστας Πασχάλης

Γιατί δεκατέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, παραμένει ζωντανή στη σκηνή, διεκδικώντας το δικό της μοναδικό ρόλο.

- Διαφήμιση -

Γιατί, έξω και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές μωροφιλοδοξίες, εξακολουθεί να εκφράζει τη διάθεση και την πίστη στη διαφορετική αντίληψη για την πολιτική.

Γιατί συναπαρτίζεται από ανθρώπους που προτάσσουν το συναίσθημα και την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης. Από ανθρώπους που μοιράστηκαν και εξακολουθούν να μοιράζονται κοινές αντιλήψεις και αρχές, που έθεσαν ως πρωταρχικό αντικείμενο δράσης τους την ανάδειξη της συλλογικής δράσης και την εκπόνηση σχεδίων για την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης τους.

Γιατί, κόντρα στην αγελαία συμπεριφορά των πολλών, αρθρώνει το δικό της διαφορετικό πολιτικό λόγο, παραβλέποντας το κόστος για τα μέλη και την παράταξη.
Γιατί, κόντρα σε ανυπέρβλητες δυσκολίες και σε «χτυπήματα κάτω από τη μέση», κατάφερε όχι μόνον να σταθεί «όρθια», αλλά και να δείξει ανυπέρβλητη δύναμη και αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Γιατί έχει δώσει το δικό της ευδιάκριτο στίγμα στην πόλη, με κινηματικές δράσεις και πρωτοβουλίες, με ριζοσπαστικές προτάσεις και θέσεις, με συνεχείς παρεμβάσεις στα κοινά, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου οφέλους, ενάντια σε κοντόφθαλμες και ωφελιμιστικές λογικές.

Γιατί δεν στηρίζεται στην αρχή του ενός και αναντικατάστατου αρχηγού, που διαμορφώνει πολιτική και στρατηγική εκ του μηδενός, αλλά αντίθετα υπεραμύνεται της αντίληψης που θέλει τον επικεφαλής εκλεγμένο από τα μέλη της παράταξης, με μοναδικό κριτήριο τη συνεπή υπηρέτηση των θέσεών της.

Γιατί ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, πως αυτό που πρωτίστως μετράει είναι η συλλογική προσπάθεια με κύριο στόχο τη δημιουργία μίας κοινότητας ανθρώπων, όπου θα καλλιεργούνται σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Γιατί αντί να παραμυθιάζει τον Σερραίο δημότη με ανεφάρμοστες υποσχέσεις, προτάσσει υλοποιήσιμες θέσεις και προτάσεις που απαιτούν τη δυναμική συνεισφορά του. Ο δημότης για τη «διάβαση πεζών» δεν είναι ο ψηφοφόρος της τετραετίας, αλλά ο ενεργός πολίτης που παίρνει τη τύχη της πόλης στα χέρια του.

Γιατί είναι η παράταξη που υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια με μοναδική συνέπεια και υπευθυνότητα τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπερασπιζόμενη τους δημοκρατικούς θεσμούς και την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Γιατί έθεσε και θέτει ζητήματα που αφορούν και σε μείζονα ζητήματα, όπως η προστασία των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων, η οικονομική δυσπραγία, ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, η υποτελής σχέση με τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Γιατί μπορεί να μαθαίνει και να βελτιώνεται μέσα από την αναγνώριση των λαθών και των αδυναμιών της.

Για αυτά και για άλλα τόσα θα δώσω την ψήφο μου στη «διάβαση πεζών». Γνωρίζω βέβαια εκ των προτέρων πως η δική μου ψήφος (όσο και των συνοδοιπόρων μου) δεν είναι σε θέση να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά είμαι σίγουρος (και αυτό μου αρκεί) πως θα επιτρέψει στη «διάβαση πεζών» να συνεχίσει το δρόμο της, δρόμο δύσκολο και γι’ αυτό ακριβώς όμορφο.

Η κάλπη είναι ένας σταθμός, δεν είναι ο ορίζοντας.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.