Ο Κώστας Καρπουχτσής… περί σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων

- Διαφήμιση -

Το τελευταίο διάστημα, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Με πρωτεργάτη τον Πρωθυπουργό, ο οποίος απηύθυνε ένα ευρύτατο κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες της χώρας, έχει ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος, που έχει ως στόχο να φέρει κοντά τους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου.
Κάθε ενεργός πολίτης με δημοκρατικά αντανακλαστικά, καλείται σήμερα να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που  αγγίζουν το σύνολο της κοινωνίας.

Συντηρητισμός ή πρόοδος; Πολιτικές για λίγες οικονομικές ελίτ ή ανάπτυξη προς όφελος των πολλών; Και, κυρίως, επιστροφή στους εφιάλτες του Ευρωπαϊκού παρελθόντος ή πορεία προς ένα μέλλον με ανθρωπιά και αλληλεγγύη;

- Διαφήμιση -

Η προοδευτική συμμαχία που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα, πρέπει να στελεχωθεί από ανθρώπους με καθάρια σκέψη, φρέσκες ιδέες, αποφασισμένους να συγκρουστούν με γόνιμο τρόπο με τις παραλείψεις, τις παθογένειες, και τις κακές νοοτροπίες του παρελθόντος. Ίσως περισσότερο από ποτέ, σήμερα, οφείλουμε να βγούμε μπροστά όλοι μαζί, πολίτες με αγάπη για την Ελλάδα, άνθρωποι με μεράκι  να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας βύθισαν στο τέλμα και να πάμε κόντρα σε λογικές που αναπαράγουν το όχι και τόσο μακρινό μας κακό παρελθόν.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο, και μέσα στον ίδιο τον νέο προοδευτικό φορέα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ένα πράγμα: Να μην μετατραπεί σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», εξιλέωσης προσώπων , πρακτικών και συμπεριφορών ….

Καταλήγοντας, λοιπόν, η ιστορικά αναγκαία και πολιτικά κρίσιμη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να κινηθεί προγραμματικά πάνω σε 3 βασικούς άξονες:

1. Βιώσιμη ανάπτυξη για την Ελλάδα των πολλών: Επενδύουμε στα πλεονεκτήματα της χώρας και στο έμψυχο δυναμικό της, δίνουμε κίνητρα και ενισχύουμε τις καινοτόμες ιδέες, την νεοφυή επιχειρηματικότητα και στοχεύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, με προτεραιότητα στην κοινωνία των πολιτών και με σεβασμό στο περιβάλλον της πατρίδας μας.
2. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ανάταξη της οικονομίας: Αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, αξιοποιούμε την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, επανεκκινούμε την οικονομία και εξυγιαίνουμε το κράτος, καθιστώντας το πιο ευέλικτο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
3. Κοινωνία με αλληλεγγύη, αξίες και δικαιοσύνη: Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ ισχυρότερα και μεγαλύτερα από αυτά που μας χωρίζουν. Οι δημοκρατικές μας αξίες, η αγάπη μας για την Ελλάδα, η προοδευτική μας σκέψη και τα φιλελεύθερα ιδανικά μας, είναι το συμβόλαιο αυτής της νέας προσπάθειας, της Προοδευτικής μας Συμμαχίας.

Μπρος σε όσους κινδύνους φαίνονται στον ορίζοντα, μα ακόμη περισσότερο, μπρος σε όσα οραματιζόμαστε και σ’ όσα μας αξίζουν, σήμερα οφείλουμε στον εαυτό μας και στην Ιστορία να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να πορευτούμε μαζί.

Η ίδια η κοινωνία είναι πραγματικά έτοιμη να υιοθετήσει έναν πιο ειλικρινή και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, που θα χαρακτηρίζεται από μέτρο, ακρίβεια και τη μεγαλύτερη δυνατή αλήθεια, και που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για να συμμετάσχει στο εγχείρημα η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Κώστας Καρπουχτσής
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.