Σημαντικές παρουσίες στην έναρξη του Δικηγορικού Συνεδρίου

551
Συνεδρίου
- Διαφήμιση -

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και κορυφαίων λειτουργών της Δικαιοσύνης στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Πανελληνίου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων, το απόγευμα της Παρασκευής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Σερραίων Πέτρος Αγγελίδης καθώς και θεσμικοί του Νομικού κόσμου.

- Διαφήμιση -

Όλοι οι ομιλητές εξήραν την πρωτοβουλία για την διοργάνωση του Συνεδρίου, επισημαίνοντας πως τα θέματα που θα συζητηθούν είναι καίρια καθώς αφορούν τη  σχέση των δικηγόρων με την κοινωνία και τις κοινωνικές ομάδες και φορείς, αλλά και την λειτουργία του δικαστικού συστήματος.

Να υπενθυμίσουμε πως το συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά μετά από 21 έτη, καθώς το τελευταίο έγινε το 1998 στην Θεσσαλονίκη.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: “Συμμετέχω στο Συνέδριό σας πρωτίστως βεβαίως υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, σύμφωνα με τις κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητες του Ρυθμιστή του Πολιτεύματος, οφείλει να υπερασπίζεται και την Δικαστική Εξουσία κατά την άσκηση του δικαστικού της έργου, κατ’ εξοχήν δε οφείλει να υπερασπίζεται, στο μέτρο που του αναλογεί θεσμικώς, την Ανεξαρτησία -προσωπική και λειτουργική- των Δικαστικών Λειτουργών. Όμως, τα ως άνω αισθήματά μου απορρέουν και από το ότι, επί πολλά έτη και ενεργώς, άσκησα το Δικηγορικό Λειτούργημα, κάτι το οποίο με ακολουθεί και θα με ακολουθεί στο διηνεκές, οιαδήποτε άλλα καθήκοντα και αν ασκώ”.

Ο κ.Παυλόπουλος δεν παρέλειψε αναφερόμενος σε εξέχουσες προσωπικότητες του Νομικού κόσμου να κάνει μνεία στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: “Από τα όσα επισήμανα, ως προς την ουσία και τους θεσμικούς συμβολισμούς του ρόλου του Δικηγόρου ως Συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, συγκρατώ ως κατακλείδα την υποχρέωσή του να υπερασπίζεται, ειλικρινώς και ανιδιοτελώς, την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, άρα την Προσωπική και Λειτουργική Ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών. Αυτό οφείλεται στο ότι ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες στον Τόπο μας, η υπεράσπιση της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ισοδυναμεί με υπεράσπιση της θεμελιώδους αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών, επέκεινα δε με υπεράσπιση της ίδιας της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας”.

Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Σερρών Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή και η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου και πλαισίωσε μουσικά η χορωδία του Ωδείου Σερρών Βασίλη Ταπέ.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου συνεχίζεται σήμερα Σάββατο 20 Απρίλιου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Elpida Resort, ως εξής:
10.00 – 14.00: «ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ»
Εισηγητής: Ευστάθιος Κουτσοχήνας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
• Μορφή και Οργάνωση των Δικηγορικών Συλλόγων – Σχέσεις με τη Γενική Κυβέρνηση (θεσμικός ρόλος των δικηγορικών συλλόγων, σχέσεις με τις κρατικές δομές, συγκριτική επισκόπηση με τα αντίστοιχα δεδομένα των κρατών – μελών της Ε.Ε.)
• Οικονομική οργάνωση των Δικηγορικών Συλλόγων (δημόσιο λογιστικό / εθνικά λογιστικά πρότυπα / κανονισμοί προμηθειών / φορολογία ΔΣ και θέματα «πόθεν έσχες»)
• Σχέσεις Δικηγορικών Συλλόγων με τους υπαλλήλους τους και τους δικηγόρους μέλη τους

17.00 – 21.00: «ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ και ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»
Εισηγητής: Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
• Διαφήμιση δικηγόρων και δεοντολογία: προσέγγιση δεδομένων άλλων κρατών και προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της διαφήμισης στην βελτίωση της παροχής νομικών υπηρεσιών. Πολύ-επαγγελματικές ενώσεις και σύγχρονες μορφές αντιποίησης δικηγορικού λειτουργήματος
• Δικηγορία και θεσμοί εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (Διαμεσολάβηση – Διαιτησία)
Εισηγητής: Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
• Διαρκής εκπαίδευση δικηγόρων, Δημιουργία δομών δια βίου μάθησης – Εισαγωγή e-learning εκπαίδευσης, Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων, Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη (e-justice)
• Ζητήματα και όψεις πρόσβασης στο δικηγορικό επάγγελμα (πληθωρισμός-ποιότητα σπουδών) και Αναμόρφωση νομικών σπουδών – Σύνδεση με τη δικηγορία

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.