Ολοκληρώθηκε στην Κορυτσά Αλβανίας η 2η συνάντηση των εταίρων του GREENPOINT-MOB

395
Αλβανίας
- Διαφήμιση -

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου 2019 στην Κορυτσά Αλβανίας η 2η συνάντηση των Εταίρων του έργου GREENPOINT-MOB στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG – IPA CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020, στο οποίο οι Δήμοι Πρεσπών και Νεστορίου συμμετέχουν ως εταίροι.

Στο συγκεκριμένο έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG – IPA CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020, οι εταίροι του έργου είναι συνολικά έξι (6):
1. ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. – DIADYMA S.A., Ελλάδα (Επικεφαλής εταίρος)
2. Δήμος Πρεσπών – Municipality of Prespes, Ελλάδα
3. Δήμος Νεστορίου – Municipality of Nestorio, Ελλάδα
4. Δήμος Κολώνιας – Municipality of Kolonjë , Αλβανία
5. Βαλκανικό Κέντρο Συνεργασίας και Ανάπτυξης – Balkan Center for Cooperation and Development (BCCD), Αλβανία
6. Δήμος Αργυροκάστρου – Municipality of Gjirokaster, Αλβανία

- Διαφήμιση -

Το έργο GREENPOINT-MOB αφορά στην ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης-ανακύκλωσης των απορριμμάτων, στην ανάπτυξη ενός κινητού πράσινου σημείου στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας, καθώς και δράσεις προώθησης και διάχυσης της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων αποβλήτων (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, μπαταρίες, χρησιμοποιημένα έλαια, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ογκώδη απορρίμματα, χρησιμοποιημένα ρούχα, λάμπες) σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το έργο μεταξύ άλλων αποσκοπεί:

  • στην κάλυψη της ανάγκης βελτίωσης της ανακύκλωσης σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας κατάλληλες λύσεις για όλες τις ροές αποβλήτων μέσω του GREENPOINT-MOB,
  • στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τις πρακτικές ανακύκλωσης και τον κατάλληλο διαχωρισμό των αποβλήτων στην πηγή,
  • στην ανάπτυξη κατάλληλης κατάρτισης και ενημέρωσης προς τον πληθυσμό-στόχο των απομακρυσμένων περιοχών του έργου, δηλαδή στα σχολεία, τις δημόσιες αρχές και τις ιδιωτικές εταιρείες,
  • στην ανταλλαγή, μεταξύ των εταίρων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών που σχετίζονται με τη βελτίωση της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων αποβλήτων,
  • στην προμήθεια κατάλληλων κάδων ανακύκλωσης και οχημάτων για την μεταφορά αυτών στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές,
  • στην εκπόνηση έρευνας αξιολόγησης αναγκών, ώστε να κταδειχτεί η τρέχουσα κατάσταση της διαδικασίας ανακύκλωσης και το επίπεδο διαχείρισης αποβλήτων. Βάσει των ευρημάτων, θα εκπονηθούν συγκεκριμένα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης (LRP) με συγκεκριμένες ενέργειες σε κάθε συμμετέχοντα Δήμο για την μεταφορά τεχνογνωσίας της διαδικασίας ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο της 2ης συνάντησης συζητήθηκαν καίρια θέματα που αφορούν και τα 5 πακέτα εργασίας ενώ επισημάνθηκαν και οι απαραίτητες επόμενες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν από κάθε εταίρο ξεχωριστά, για την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Ακόμη, οι εταίροι του έργου επικαιροποίησαν το χρονοδιάγραμμα εργασιών, βάσει των μέχρι τώρα πεπραγμένων και του εναπομείναντος χρόνου υλοποίησης, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τον πρωταρχικό στόχο του έργου, που είναι η βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων σε απομακρυσμένες περιοχές αυξάνοντας κατά 50% την ανακύκλωση των αποβλήτων, ενώ σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ανακύκλωση αυτή τη στιγμή, ο στόχος ορίζεται στο 10% της ανακύκλωσης των αποβλήτων.

Η προστιθέμενη αξία του GREENPOINT-MOB είναι η προσπάθεια να αλλάξει η στάση των λαών προς μια πιο υπεύθυνη διαχείριση αποβλήτων, ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές και μεθόδους ανακύκλωσης σε απομακρυσμένες περιοχές.
Τεχνικός Σύμβουλος υλοποίησης του έργου τόσο για το Δήμο Πρεσπών όσο και για το Δήμο Νεστορίου έχει οριστεί η Επιχείρηση “Βέρρος Κωνσταντίνος- Υπηρεσίες Οικονομικών Συμβούλων”

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.