«Απόκρυψη των μειωμένων συντάξεων που προκύπτουν από τον Νόμο Κατρούγκαλου»

Δήλωση Μ. Τζελέπη-serrespost
- Διαφήμιση -

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης, μαζί με άλλους συναδέλφους του, έφεραν στην Βουλή το ζήτημα της «κυβερνητικής μεθόδευσης για την απόκρυψη από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους των μειωμένων συντάξεων που προκύπτουν από τον Νόμο Κατρούγκαλου» με Ερώτησή τους προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησης υπογραμμίζεται ότι: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει και να παραπλανά τους συνταξιούχους, προκειμένου να αποφύγει- όπως νομίζει- την οργή τους, αποκρύπτοντας με μεθοδεύσεις την προσωπική διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, όπως προβλέπει το άρθρο 14 του Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου)».

- Διαφήμιση -

Επιπροσθέτως, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι Βουλευτές: «Με επανειλημμένες Κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις καλέσαμε την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη νομοθετημένη υποχρέωσή της, αλλά και το δικαίωμα των συνταξιούχων στην ενημέρωση και να αποστείλει ή να αναρτήσει ηλεκτρονικά τα ενημερωτικά σημειώματα της σύνταξής τους, όπου να εμφανίζεται το ποσό της σύνταξης πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, το ποσό της νέας σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό του Αρ. 14 του Ν. 4387/2016 και η προκύπτουσα προσωπική διαφορά. Ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, αλλά εντελώς παραπλανητικά και στην προσπάθειά του να αποκρύψει τις μειωμένες συντάξεις που προκύπτουν για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αναφέρεται μόνο σε αυτούς για τους οποίους προκύπτουν αυξήσεις και τους οποίους υπολογίζει στις 600.000 περίπου».
Παράλληλα, στην Ερώτησή τονίζεται ότι: «Η συζήτηση στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, στις 6-3-2019 ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, καθώς ο αρμόδιος Υφυπουργός παραδέχτηκε ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει πραγματοποιηθεί – ως ο νόμος ορίζει- αλλά με διάφορες δικαιολογίες και αίολα επιχειρήματα απέφυγε να δεσμευτεί για την ενημέρωση των 2.500.000 συνταξιούχων με την αποστολή ή ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων τους».

Για τους παραπάνω λόγους, οι Βουλευτές αιτούνται από την αρμόδια Υπουργό να τους απαντήσει για τους λόγους για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί οι συνταξιούχοι για την προσωπική διαφορά του Αρ. 14 του Ν. 4387/2016. Επίσης, οι Βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τον αριθμό των συνταξιούχων που προκύπτουν: αυξημένες συντάξεις, μειωμένες συντάξεις και για πόσους καμία διαφορά, με βάση τη διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων. Τέλος, οι Βουλευτές αιτούνται να πληροφορηθούν εάν έχει υπολογίσει η Κυβέρνηση τον χρόνο που θα παραμείνουν καθηλωμένες οι συντάξεις –εφόσον δεν υπόκεινται στον κίνδυνο της περικοπής – λόγω της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει, καθώς ο επανυπολογισμός τους είχε ως αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρότερες από αυτές που ελάμβαναν πριν την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.