Οι 10 ανερχόμενες οικονομίες του πλανήτη -Ποιες χώρες θα κλέψουν την παράσταση

324
- Διαφήμιση -

Τις δέκα χώρες που θα κυριαρχήσουν οικονομικά την επόμενη δεκαετία ξεχωρίζει ειδική έρευνα της Oxford Economics.

Πρόκειται για αναδυόμενες αγορές που εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλες προοπτικές να αναδειχθούν στην κορυφή, μεταξύ των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων, του πλανήτη.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με την έκθεση, με τον κόσμο να αλλάζει και να εξελίσσεται ταχύτατα οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να επενδύσουν άμεσα στην δημιουργία των συνθηκών για αύξηση του εισοδήματος και να ενισχύσουν την παραγωγική δυνατότητα.

Διαβάστε ποιες ασιατικές οικονομίες είναι αυτές που δείχνουν πως στην επόμενη δεκαετία μπορεί να γνωρίσουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ στη λίστα περιλαμβάνεται και μια χώρα από την Αφρική, ενώ η έκπληξη μπορεί να έρθει από την Ευρώπη.

10. Νότιος Αφρική
Σύμφωνα με την Oxford Economics, η Νότιος Αφρική είναι η 10η ταχύτερη αναδυόμενη οικονομία της λίστας καθώς καταγράφεται ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 2,3%. Είναι η μόνη αφρικανική παρουσία στην λίστα, με την χώρα παρ’ όλα αυτά να υποφέρει από τους χαμηλούς ρυθμούς κεφαλαιακής έντασης.

9. Πολωνία
Η μοναδική παρουσία της Ευρώπης είναι η Πολωνία. Από την στιγμή που εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανατολική χώρα καταγράφει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και αναμένεται να διατηρήσει την αύξηση 2,5% του ΑΕΠ, με την κεφαλαιακή εισφορά να γίνεται ακόμα πιο ισχυρή χάρις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και την χρήση του ευρώ.

8. Χιλή
Η χώρα της Νοτίου Αμερικής αποτελεί μια από τις πιο ελκυστικές αναδυόμενες αγορές της περιοχής, προσπερνώντας Αργεντινή και Βραζιλία. Η χώρα είναι ένας εξορυκτικός γίγαντας και αναμένεται να είναι πρωτοπόρος στην αγορά των μπαταριών λιθίου, με την Oxford Economics να προβλέπει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%.

7. Ταϊλάνδη
Την αποκαλούν «χώρα των χαμόγελων» και αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές με το ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9%. Ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων, καθώς συνεισφέρει 11% του ΑΕΠ, με τα νούμερα να αυξάνονται κάθε χρόνο. Την προηγούμενη δεκαετία, η παραγωγή της Ταϊλάνδης βρισκόταν κάτω από τον μέσο όρο ανάπτυξης των αναδυόμενων χωρών, όμως αυτό αναμένεται να αντιστραφεί στα επόμενα χρόνια.

6. Τουρκία
Στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, η γειτονική Τουρκία αποτελεί μια αναδυόμενη οικονομία που χαρακτηρίζεται από έντονες νομισματικές διακυμάνσεις και αστάθεια στην αγορά. Σύμφωνα με την Oxford Economics, η Τουρκία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 3%, ενώ η ξένη χρηματοδότηση θα τονώσει την κεφαλαιακή ένταση.

5. Μαλαισία
Από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς αγροτικών αγαθών και προϊόντων, η Μαλαισία αποτελεί ακόμα μια από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που ετοιμάζονται να ξεχωρίσουν στα επόμενα χρόνια. Η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας είναι εντυπωσιακή καθώς υπολογίζεται πως θα φτάσει το 3,8%, παρά την συνολική παραγωγική δυνατότητα της Μαλαισίας που είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών της λίστας.

4. Κίνα
Η παρουσία του «ασιατικού γίγαντα» στην τέταρτη θέση προκαλεί σίγουρα έκπληξη. Η ταχύτατα ανοδική πορεία της οικονομίας της χώρας, την έχει απομακρύνει από το να θεωρείται πλέον αναδυόμενη αγορά. Η παρουσία της όμως στην λίστα, σημαίνει πως η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να επιβραδυνθεί την επόμενη δεκαετία, ενώ τα επίπεδα δανεισμού παραμένουν υψηλά. Η τεράστια τραπεζική αγορά της Κίνας υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη κεφαλαιακή ένταση και ανάπτυξη που θα φτάσει το 5,1%.

3. Ινδονησία
Αποτελούμενη από χιλιάδες νησιά, η ιστορία ανάπτυξης της Ινδονησίας αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές της παγκόσμιας οικονομίας και η χώρα αναμένεται να αποτελέσει από τις ηγέτιδες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας στα επόμενα χρόνια. Ευλογημένη με πλούσιες φυσικές πηγές, στηρίζεται όλο και λιγότερο στην εξωτερική χρηματοδότηση, η Ινδονησία με ανάπτυξη 5,1%, θα είναι από τους μεγάλους παίκτες στο μέλλον.

2. Φιλιππίνες
Η χώρα της οποίας ηγείται ο αμφιλεγόμενος Ροντρίγκο Ντουέρτε, οι Φιλιππίνες όπως και η Ινδονησία αποτελούν μια από τις οικονομίες που έχουν μεγάλες δυνατότητες στα επόμενα δέκα χρόνια. Η χώρα που αποτελείται από σύμπλεγμα νησιών, αναμένεται να παρουσιάσει την μεγαλύτερη αύξηση εργατικού δυναμικού ανάμεσα σε όλες τις χώρες της λίστας, με το εθνικό ΑΕΠ να αυξάνεται 5,3%. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αναμένεται να είναι πολύ σύντομα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.

1. Ινδία
Η Ινδία βρίσκεται στη κορυφή της λίστας με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να βρίσκεται στο 6,5% και αναμένεται στο μέλλον να είναι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Η χώρα έχει τεράστιο πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται, και μόλις αποκτήσει πρόσβαση σε εξοπλισμό, η Ινδία αναμένεται να είναι από τις πιο ισχυρές δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.