Σχέδια Βελτίωσης: Ξεκίνησε η αξιολόγηση, πιέζει για 30 Ιουνίου το ΥΠΑΑΤ

382
Μείωση φόρου αξιολόγηση
- Διαφήμιση -

Κορυφώνεται η αγωνία για περίπου 15.000 αγρότες, καθώς ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες η αξιολόγηση των φακέλων του Υπομέτρου 4.1 από τις περιφέρειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σε ορισμένες εξ αυτών οι αξιολογητές έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΠΣΚΕ), χωρίς ωστόσο να μπορούν προς το παρόν να προχωρήσουν σε οριστικοποιήσεις των φακέλων. Σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η αξιολόγηση είναι η δημοσίευση της απόφασης του ορισμού της αμοιβής των αξιολογητών. Πληροφορίες της «ΥΧ» αναφέρουν ότι η απόφαση βρίσκεται στο τυπογραφείο και περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία: Πρώτον, το ύψος της αμοιβής ανά αξιολογημένο φάκελο (25 ευρώ μεικτά). Δεύτερον, ότι για να καταβληθεί η αποζημίωση, ο αξιολογητής θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο του έως τις 30 Ιουνίου. Το μεγάλο ζήτημα που παραμένει αναπάντητο είναι η κάλυψη των απαιτούμενων κονδυλίων, που φτάνουν το 300% των διαθέσιμων χρημάτων.

Θεσσαλία και Κρήτη προηγούνται
Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» η προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αποστολία Καραφύλλη, η αξιολόγηση των 1.762 φακέλων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: «Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης επί των ηλεκτρονικών φακέλων χωρίς ακόμα να μπορούν οι αξιολογητές να προβούν σε οριστικοποίησή τους στο πληροφοριακό σύστημα. Επίσης, περιμένουμε κάποιες πληροφορίες από το σύστημα, αλλά για να μην καθυστερούμε κάνουμε την προεργασία των φακέλων, ώστε να απομένουν κάποιες επιπλέον διαδικασίες. Έχει γίνει η ενημέρωση των περιφερειών προς τους αξιολογητές και χθες (σ.σ. 5/3) μας έγινε και ενημέρωση από κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ σε λεπτομέρειες της διαδικασίας. Εκτίμησή μας είναι ότι είμαστε εντός χρονικών ορίων. Ωστόσο, απομένουν κάποιες διευκρινίσεις και ρυθμίσεις λεπτομερειών από πλευράς υπουργείου». Η ίδια αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υπερδέσμευσης που θα απαιτηθεί για να εγκριθούν όλοι οι φάκελοι: «Η δημόσια δαπάνη που έχουμε στη Θεσσαλία και για τις δύο δράσεις (4.1.1, 4.1.3) είναι περίπου 30.883.853 ευρώ, ενώ η αιτούμενη δημόσια δαπάνη φτάνει τα 100 εκατομμύρια. Επειδή στα Σχέδια που αφορούν αγορά ελκυστήρα έχουμε μεγάλο ποσό, το ΥΠΑΑΤ έχει κάνει μια καλή δουλειά με τους τιμοκαταλόγους που θα μας δώσει, έτσι ώστε να μην μπορούμε να δεχθούμε κάποια επένδυση πάνω από την τιμή που μας ορίζεται σε αυτούς τους τιμοκαταλόγους. Εκτιμούμε ότι αυτό από μόνο του θα μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε περί τα 20 εκατ. ευρώ».

- Διαφήμιση -

Η αξιολόγηση έχει ξεκινήσει για τους 1.099 φακέλους στην Κρήτη, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης: «Η διαδικασία εξελίσσεται αργά και αυτό οφείλεται κυρίως σε ζητήματα του πληροφοριακού συστήματος. Θετικό είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επενδύσεων για…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.