Πότε μπορεί ο εργοδότης να καθιερώσει εκ περιτροπής εργασία;

259
εργοδότης
- Διαφήμιση -

Η εκ περιτροπής εργασία συνιστά μια μορφή μερικής απασχόλησης και χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή ημερών εργασίας και μη εργασίας. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος εργάζεται κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.
Υφίστανται δύο είδη εκ περιτροπής εργασίας, η συμβατική, που απαιτεί συμφωνία των μερών και η μονομερής, η οποία επιβάλλεται από τον εργοδότη, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) περιορισμός των δραστηριοτήτων του εργοδότη,
β) ενημέρωση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, χωρίς να είναι απαραίτητο να καταλήξουν σε συμφωνία,
γ) η διάρκειά της να μην είναι μεγαλύτερη από τους εννέα (9) μήνες και
δ) η απόφαση του εργοδότη να κοινοποιηθεί εντός οκτώ (8) ημερών στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

- Διαφήμιση -

Υπό αυτές λοιπόν τις προϋποθέσεις ο εργοδότης δύναται μονομερώς να προβεί σε επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας. Το ότι η επιβολή του συστήματος αυτής της μορφής εργασίας προβλέπεται αντί της καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας, επιβάλλει ο περιορισμός της δραστηριότητας του εργοδότη να είναι τέτοιος που θα οδηγούσε σε απολύσεις για οικονομικοτεχνικούς λόγους.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.