Διαταραχές όσφρησης: Ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό

325
όσφρησης
- Διαφήμιση -

Αφορούν το 20% του γενικού πληθυσμού, αναφέρουν οι ειδικοί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία (27 Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν συμπτώματα που φαινομενικά μοιάζουν «αθώα» αλλά θα πρέπει έγκαιρα να αξιολογούνται από γιατρό, ώστε αν υποκρύπτουν κάποια διαταραχή της όσφρησης, αυτή να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

- Διαφήμιση -

Έτσι, αν κάποιος σταματήσει να απολαμβάνει το φαγητό επειδή δεν αντιλαμβάνεται τη γεύση του ή αν σταματήσει να μυρίζει τις μυρωδιές του περιβάλλοντος, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί έγκαιρα ένα ειδικό ρινολογικό ιατρείο.

Οι κύριες αιτίες
Εκτιμάται ότι 5% του γενικού πληθυσμού έχει ανοσμία, δηλαδή πλήρη απώλεια όσφρησης και 15% υποσμία, δηλαδή μερική οσφρητική διαταραχή. Η συχνότητα των διαταραχών τείνει να αυξάνεται μετά τα 65, με εώς και 50% των ηλικιωμένων να υποφέρουν από κάποιου βαθμού διαταραχή όσφρησης.

«Οι τρεις κύριες αιτίες οσφρητικής δυσλειτουργίας είναι οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, η χρόνια ρινοκολπίτιδα και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Όμως, η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο της περιοχής της βάσης του κρανίου, ενώ μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα και κάποιου νευροεκφυλιστικού νοσήματος, όπως η νόσος Parkinson και η νόσος Alzheimer», επισημαίνει ο υπεύθυνος του Ιατρείου Όσφρησης και Γεύσης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, επίκουρος καθηγητής, Ιορδάνης Κωνσταντινίδης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ανοσμία, δηλαδή η πλήρης απώλεια της όσφρησης, αποτελεί για τον άρρωστο ένα είδος αναπηρίας, παρ’ ότι συχνά ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται έγκαιρα την σταδιακή πτώση της οσφρητικής λειτουργίας, ώστε να αναζητήσει έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί ασθενείς να παραμένουν αδιάγνωστοι και τελικά να έχουν απώλεια στην ποιότητα ζωής. Η έκπτωση της οσφρητικής ικανότητας ενός ατόμου επηρεάζει και την γεύση, και οι ασθενείς δεν απολαμβάνουν το φαγητό, δεν αντιλαμβάνονται τα αρώματα του περιβάλλοντος, παρουσιάζουν κοινωνική απομόνωση και ψυχολογική επιβάρυνση, ενώ εκτίθενται και σε σοβαρό κίνδυνο ατυχημάτων.

Για παράδειγμα, μπορεί να καταναλώσουν αλλοιωμένες τροφές ή να μην αντιληφθούν έγκαιρα τη μυρωδιά του καπνού από κάποια εστία φωτιάς ή τη μυρωδιά αερίου σε περίπτωση διαρροής.

Το Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2007 στην Β’ ΩΡΛ Κλινική του Παπαγεωργίου και υπήρξε το πρώτο ειδικό ιατρείο για διαταραχές της όσφρησης στην Ελλάδα. Σήμερα αποτελεί κέντρο αναφοράς για όλη την επικράτεια, ενώ συμμετέχει σε δίκτυο ανάλογων ευρωπαϊκών ιατρείων για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.

Η διάγνωση των διαταραχών όσφρησης γίνεται με ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης, με αεπικονιστικό έλεγχο καθώς και με ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.