Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

154
Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας Μαξίμειο
- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας
Μάθημα 17ο, 13-02-2019 , ώρα 7μμ.
στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Θέμα: Ρομαντισμός και μελαγχολία στην Αθηνά του 1870
(Δημήτριος Παπαρηγόπουλος ρομαντικός ποιητής)

- Διαφήμιση -

Εισηγήτρια: Δώρα Μπαγανά, φιλόλογος

Στο πλαίσιο των μαθημάτων του Πνευματικού μας Συμποσίου η εξαίρετη παιδαγωγός και φιλόλογος Δώρα Μπαγανά, θα αναφερθεί στην πνευματική ζωή και στην πολιτιστική δημιουργία του νεότερου Ελληνισμού στον 19ο αιώνα (1874) τον πρώτο αιώνα δημιουργίας και λειτουργίας του νέου Ελληνικού κράτους .
Πολιτιστική λειτουργία και πνευματική δημιουργία που συνεχίστηκε αδιάλειπτα από τον αρχαίο κόσμο μέχρι και τις μέρες μας, ανεξάρτητα από τις περιπέτειες του Ελληνισμού όσον αφορά την κρατική του υπόσταση και την ελεύθερη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα :
Μέσα από τη ζωή και το έργο του ρομαντικού ποιητή Δ. Κ. Παπαρρηγόπουλου (1843-1873) σκιαγραφείται η πνευματική ζωή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Επίσης ελέγχεται η διαχρονικότητα του κινήματος του ρομαντισμού και οι απολήξεις του ως την εποχή μας.

Η Δώρα Μπαγανά είναι φιλόλογος, καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1995. Εδώ και είκοσι χρόνια διδάσκει στο Λύκειο Πεντάπολης. Αριστούχος του ιστορικού 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Σερρών, απόφοιτος του Φιλολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στις μεσαιωνικές και νεοελληνικές σπουδές, ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ε.Α.Π. Συμμετέχει στα Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών από το 2009, με τη θέση της προέδρου από το 2017. Υποστηρίζει με εισηγήσεις, παρουσιάσεις και αρθρογραφία τα πνευματικά δρώμενα της πόλης των Σερρών. Είναι μητέρα δύο ενήλικων τέκνων.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.