Φορολογία επιχειρήσεων: 23η χειρότερη θέση στην ΕΕ

125
επιχειρήσεων
- Διαφήμιση -

«Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε» λέει η γνωστή παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη φορολογία των επιχειρήσεων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου θα έπρεπε να αξιοποιείται το κάθε «εργαλείο» για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία.

Αντί, λοιπόν, να «πατήσουμε» στη διεθνή πρακτική, ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων παραμένει πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 22,5% και η μελέτη του Tax Foundation έρχεται για να κρούσει ηχηρό καμπανάκι. «Οι φόροι στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι η πιο επιζήμια μορφή φορολογίας για την οικονομική ανάπτυξη. Χώρες με χαμηλότερους συντελεστές είναι πιθανό να αναπτυχθούν ταχύτερα και να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με χώρες που έχουν υψηλότερη φορολογία», σημειώνει ορθά- κοφτά το Ινστιτούτου, «πατώντας» σε σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ.

- Διαφήμιση -

Σε μια αποκαλυπτική χαρτογράφηση των φορολογικών καθεστώτων, η Ελλάδα βρίσκεται στα «βαθιά» κόκκινα, με συντελεστή 29%, καταλαμβάνοντας την 23η χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Απέχει, δε, έτη φωτός από την Ουγγαρία, που έχει συντελεστή 9%, την Ιρλανδία που διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού, στη «μαύρη» περίοδο του δικού της Μνημονίου, τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 12,5%, ενώ σε ένα ακόμα πεδίο οι Βαλτικές χώρες αποδεικνύονται πιο «προχωρημένες» αν κρίνει κανείς

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.