Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

166
μαθήματα κλασσικής παιδείας
- Διαφήμιση -

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας
Μάθημα 16ο,
06-02-2019 , ώρα 7μμ.
στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Θέμα: Η κοσμογονία και η σύγχρονη επιστήμη
(Το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου)

- Διαφήμιση -

Εισηγητής: Φαρμάκης Δημήτρης, Φυσικός

Η γένεση, η δημιουργία του κόσμου, δηλαδή η κοσμογονία, απασχόλησε ανέκαθεν την ανθρώπινη σκέψη. Μέσα από θρησκευτικούς μύθους, λαϊκές παραδόσεις (μυθολογίες) αλλά και την ποίηση, κυρίως επική και διδακτική, ο άνθρωπος προσπάθησε να εξηγήσει την ύπαρξή του, μέσα σε ένα θαυμάσιο και ανεξήγητο κόσμο. Αξίζει κανείς να διαβάσει αυτούς τους μύθους. Όμως άξια μνήμης στο προκείμενο θέμα, σαν πρωτόγονη, προγονική αντίληψη, θεωρούμε την κοσμογονία του Ησιόδου, του ποιητή – βοσκού, ο οποίος σαν πρώτη κατάσταση του σύμπαντος αναφέρει το χάος. Μετά ήρθε ο έρωτας, ο οποίος έκανε τα σωματίδια του χάους να έλκονται το ένα με το άλλο και έτσι δημιουργήθηκαν τα επίγεια και τα ουράνια όντα. Σ’ αυτά μετά έβαλε αρμονική λειτουργία η παρουσία των θεϊκών δυνάμεων. Μία πρωτόγονη σύλληψη του σύγχρονου Μπιγκ – Μπάγκ!

Έτσι λοιπόν, το επόμενο μάθημα, ο τακτικός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου, Δημήτρης Φαρμάκης, καθηγητής Φυσικών, θα ασχοληθεί με τη σημερινή επιστημονική έρευνα για την κοσμογονία και συγκεκριμένα το CERN, που όπως ξέρουμε είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου. Αρκετά σημαντικά επιτεύγματα στο πεδίο της φυσικής πραγματοποιήθηκα μέσω των πειραμάτων του CERN. Το πιο δημοφιλές και το πιο διαφημιζόμενο από όλα είναι σίγουρα το μποζόνιο του Χιγκς ή αλλιώς το “σωματίδιο του Θεού”. Το σωματίδιο του Χιγκς αποτελεί το κλειδί για να θεμελιώσουμε τις απαντήσεις μας σε δύο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι: τι είναι η μάζα και πως αυτή αποκτιέται; Και το δεύτερο: υπάρχει κάποιο είδος ενότητας όλων των δυνάμεων που συναντούμε στη Φύση;

Ο Φαρμάκης Δημήτρης, Σερραίος στην καταγωγή εργάζεται στο φροντιστηριακό χώρο της μέσης εκπαίδευσης. Τα ενδιαφέροντά του σχετίζονται με θέματα και ζητήματα του χώρου της φυσικής, της χημείας και της φιλοσοφικής επιστημολογίας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.