Απολογισμός πεπραγμένων της ΠΚΜ για το 2018

Απολογισμός
- Διαφήμιση -

Ως «χρονιά – ορόσημο» και «χρονιά εξωστρέφειας» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε το 2018 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι το κλειδί για την επιτυχή πορεία της Περιφέρειας, αλλά και για την υποδειγματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η συνεργασία, ο ενιαίος και στοχευμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση με αποφασιστικότητα.

- Διαφήμιση -

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε πραγματικές μάχες, βρέθηκε κάθε φορά στην πρώτη γραμμή, ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν αδιαφόρησε, για κάθε ζήτημα, όσο μικρό ή μεγάλο και αν ήταν αυτό. Υπήρξαν και στιγμές έντασης, υπήρξαν και υπάρχουν διαφορές, όμως συνολικά η λειτουργία μας ήταν υποδειγματική. Προσωπικά, δεν κοίταξα την αντιπολίτευση ως αντίπαλο. Ήμασταν συνοδοιπόροι στο δρόμο για να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας. Δεν είδα την κριτική που ασκήθηκε ως εμπόδιο. Ήταν για εμένα εργαλείο για να γίνει ακόμα καλύτερη η διοίκησή μας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπάθησε να είναι πάντα, είτε μέρος της λύσης ενός προβλήματος, είτε ακόμα περισσότερο, εκφραστής ενός συλλογικού οράματος για τον τόπο μας. Και στην κατεύθυνση αυτή, αναζητήσαμε τη συνεργασία, καλλιεργήσαμε ευρύτερες συναινέσεις, επενδύσαμε στο διάλογο. Με όλους τους τοπικούς φορείς. Σχεδιάσαμε ενιαία και στοχευμένα, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα, τις ανάγκες, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Συνδιαμορφώσαμε μαζί με την ίδια την κοινωνία, πολιτικές που ξεκινούσαν από τη βάση και πήγαιναν προς τα επάνω. Σχεδιάσαμε σωστά, υλοποιήσαμε αποφασιστικά.

Αναφερόμενος στις μείζονες παρεμβάσεις εξωστρέφειας που πέτυχε η διοίκηση της Περιφέρειας ο κ. Τζιτζικώστας εστίασε στα εξής:
-Πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
-Πρώτη σε αύξηση συνολικά των εξαγωγών τα τελευταία οχτώ χρόνια.
-Μέσα στην κρίση οι εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκαν κατά 50%, 20% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που κυμάνθηκε στο 30%.
-Στην Κεντρική Μακεδονία εκτελείται το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας.
-Για τρίτη συνεχή χρονιά πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών. Η Κεντρική Μακεδονία κερδίζει χρόνο με το χρόνο, το στοίχημα της καθιέρωσης του δωδεκάμηνου τουρισμού.
-Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και υλοποίηση έργων.
-Το 2018 ξεκίνησε η υλοποίηση της συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, που υπέγραψε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελώντας τον έναν από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς οργανισμούς παγκοσμίως που υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας.
-Το 2018 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε ομόφωνα από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης».
-Δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες.
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατηρεί από το 2015 μια θέση στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μια θέση αντιπροέδρου στο «ευρωπαϊκό κοινοβούλιο της αυτοδιοίκησης».

«Το 2018, πέρα από τη συνεργασία και την εξωστρέφεια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε και ως ισχυρή δύναμη διεκδίκησης και ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας στις σημαντικές διεκδικήσεις της διοίκησης της Περιφέρειας το 2018 και κυρίως στα ζητήματα της ένταξης των νέων αγροτών στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, στην προσφυγή της Περιφέρειας στη Δικαιοσύνη για την αναζήτηση ευθυνών, για τις απαράδεκτες και τριτοκοσμικές συνθήκες που βίωσε η Θεσσαλονίκη, η οποία έμεινε χωρίς νερό για μία και πλέον εβδομάδα πέρσι τέτοια εποχή.

Με έμφαση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα του μνημείου της Αμφίπολης: «Τελειώνουμε με τις ανώνυμες και γενικόλογες ευθύνες. Στα λάθη, στις παραλείψεις, στις αστοχίες και τις πραγματικές ευθύνες ζητούμε πλέον να μπει ονοματεπώνυμο. Γι’ ακόμα μία φορά θα είμαι ξεκάθαρος: Επανειλημμένα καταστήσαμε απόλυτα σαφές ότι δεν θα ανεχτούμε κανένα παιχνίδι, καμία ιδεοληπτική ή μικροκομματική σκοπιμότητα, στην Αμφίπολη. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν συνολικά 2,5 εκ. ευρώ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν θα αφήσουμε αυτό το σπουδαίο μακεδονικό μνημείο που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον να ρημάξει, επειδή κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν καλά και σωστά τη δουλειά τους».

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εκείνη που μετατρέπει τα απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους από τις Βρυξέλλες, σε έργο μετρήσιμο και χειροπιαστό στη Μακεδονία. Εμείς δεν φορτώσαμε με νέα βάρη και φόρους τους πολίτες για να παινευόμαστε μετά ότι τα καταφέραμε. Εμείς δουλέψαμε σκληρά, μεθοδικά και με σχέδιο αξιοποιώντας πόρους που φέραμε απ’ έξω, από την Ευρώπη, από τις Βρυξέλλες. Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να πιάσουν τόπο, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ από τους εθνικούς πόρους, έχοντας μάλιστα ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς έως και 70%», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.