Κορτέση Αννα – «Πολιτική και Νέοι»

179
Κορτέση
- Διαφήμιση -

Γράφει η Άννα Κορτέση

Ο όρος πολιτική προκύπτει από τον αρχαιοελληνικό όρο «πόλις» που
σήμαινε το χώρο της οικονομικής, της κοινωνικής και της στρατιωτικής αυτάρκειας μιας πολιτικά συγκροτημένης ομάδας ατόμων.

- Διαφήμιση -

Σήμερα, ο όρος πολιτική είναι συνδεδεμένος με την μορφή της επιλεκτικής ερμηνείας και αυθαίρετης εφαρμογής της εξουσίας από κάθε ομάδα (κόμμα) που αναλαμβάνει το ρόλο διακυβερνήσεως και τηρήσεως του πολιτεύματος.

Δυστυχώς στις μέρες μας παρατηρείται έντονη αποχή των νέων, οι οποίοι όχι μόνο δεν συμμετέχουν αλλά είναι αδιάφοροι να λάβουν και οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα τους.

Οι αίτιες για αυτόν τον αρνητισμό και την απάθεια πολλές, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δεν τους αφήνουν να έχουν ενεργή δράση.

Το πρόβλημα των σπουδών, ο κορεσμός των επαγγελμάτων, το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης, η ανεργία και η συμπεριφορά των κομμάτων που πείθουν ότι φροντίζουν μόνο για το δικό τους συμφέρον (αύξηση εκλογικού ποσοστού) μαζί με συχνές αποκαλύψεις εμπλοκών σε επιλήψιμες για την ιδιότητα και το υποτιθέμενο κύρος τους υποθέσεις έχει προκαλέσει την απέχθεια των νέων και το φαινόμενο της εσωστρέφειας.

Η αποπολιτικοποίηση των νέων όμως εκφυλίζει και ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο ψηφίζει πολιτικά κόμματα και πολιτικούς στη βάση μη βασικών, ρεαλιστικών, ουσιαστικών και συγκεκριμένων πολιτικών κριτηρίων επιλέγοντας ψηφοφόρο με κριτήρια επιλογής όπως το «οικογενειακό όνομα», η «συγγενική σχέση», η «τοπικιστική καταγωγή», η έλξη που ασκούν οι «προσωπικές συνήθειες (χόμπι, οικογενειακή κατάσταση, κτλ) του ιδιωτικού βίου» των υποψηφίων, υποβιβάζοντας την πολιτική προαίρεση.

Το πρόβλημα όμως της μη συμμετοχής των νέων στις θεσμοθετημένες πολιτικές διαδικασίες έχει ως αποτέλεσμα το δημοκρατικό πολίτευμα να μεταπίπτει σε ολιγαρχία, ή σε ακραίες περιπτώσεις σε αναρχία αφού δεν επικρατεί η γνώμη της πλειοψηφίας, καταστρέφοντας εν πολλοίς τον εσωτερικό πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα, η αποπολιτικοποίηση δεν γίνεται αντιληπτή ως πρόβλημα, καθώς οι μη ψηφίσαντες δεν επηρεάζουν το μέγεθος των επίσημα καταμετρημένων ψήφων και άρα αντιμετωπίζονται ως εάν να ήσαν ανύπαρκτοι και διαβιούντες σε άλλη κοινωνία.

Οι νέοι πρέπει να πάρουν θέση συνειδητοποιώντας την δύναμη της ψήφου και την επιρροή που έχουν στην μελλοντική ιστορία αυτού του τόπου.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.