Σοφές συμβουλές για όσους πλησιάζουν τα 40

40
- Διαφήμιση -

Κανείς δεν νιώθει ποτέ πραγματικά μεγάλος, αλλά όταν πλησιάζεις την ηλικία των 40 ετών, τότε προφανώς και μεγαλώνεις. Είναι πλέον ο καιρός που θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις κάποιες βασικές ικανότητες σου, από το να μένεις υγιής μέχρι την αποταμίευση.

Αυτές είναι 20 ικανότητες που καλό θα είναι να έχεις αναπτύξει μέχρι τα 40 σου

Διαπραγμάτευση
Αν η σκέψη του να μπείτε σε ένα ντιμπέιτ με τον εργοδότη σας για τα πόσα χρήματα αξίζετε σας φέρνει ζαλάδα, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Βοηθάει το να το προσπαθείτε και να το ψάξετε όσο περισσότερο μπορείτε να το αντέξετε.
Αν διαπραγματεύεστε τον μισθό σας, η καλύτερη στρατηγική για να πάρετε αυτό που θέλετε και να συνεχίσετε να φαίνεστε φιλικός είναι να θέσετε ένα όριο που να περιλαμβάνει και το ποσό που θέλετε.

- Διαφήμιση -

Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Ναι είναι δύσκολο να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, αλλά βοηθάει ιδιαίτερα. Αν παρακοιμηθείτε για μερικές ημέρες, οι ειδικοί δηλώνουν οτι μπορεί να απορρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι και να ξεκινήσετε να κουράζεστε πιο εύκολα στη διάρκεια της ημέρας.

Να πιάνετε κουβέντα σε πάρτι
Αν αισθάνεστε άβολα να πιάσετε κουβέντα με ένα σωρό ανθρώπους που δεν έχετε ξαναγνωρίσει, μην ανησυχείτε. Το ίδιο θα ισχύει και για εκείνους κατά πάσα πιθανότητα. Ένας σίγουρος τρόπος για να βελτιώσετε τις ικανότητες σας σε τέτοιες συζητήσεις και να να φύγει ένα μέρος της πίεσης που αισθάνεστε είναι απλά να δείξετε ενδιαφέρον για τον συνομιλητή σας. Να κάνετε ερωτήσεις και αφήστε τους να μιλάνε για τον εαυτό τους. Επιτρέψτε τους να σας μάθουν κάτι.

Βρείτε το «γλυκό σημείο» της καριέρας σας
Ο παγκόσμιος επικεφαλής της Oglivy για ανεύρεση ταλέντων, Μπράιαν Φέδερστοναχιου σημείωσε στο περιοδικό TIME πως «το γλυκό σημείο της καριέρας σας βρίσκεται στην σύζευξη τριών πραγμάτων: αυτό στο οποίο είστε καλός, αυτό που σας αρέσει, και αυτό που εκτιμά ο κόσμος». Επισημαίνει επίσης, πως «πρέπει να δοκιμάσετε το τεστ των 30 δευτερολέπτων για να εξετάσετε αυτές τις υποθέσεις» ανεξάρτητα από το αν είστε αρκετά ταλαντούχος σε κάτι για να κάνετε καριέρα.

Να αποταμιεύετε για τη σύνταξη

Τα λεγόμενα χρυσά χρόνια πλησιάζουν όλο και περισσότερο και πρέπει να προετοιμαστείτε για να τα απολαύσετε. Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, μέχρι τα 40 πρέπει να έχετε αποταμιεύσει περίπου 3 φορές τον ετήσιο μισθό σας.

Επενδύστε στις σχέσεις
Από τα πράγματα που μετανιώνουμε μετά τα 30 μας είναι πως πολλοί άνθρωποι δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο με την οικογένειά τους. Πολλές εξομολογήσεις σημειώνουν πως οι περισσότεροι μετανιώνουν που δεν πέρασαν χρόνο με τους γονείς τους όσο ήταν νέοι και μπορούσαν να το απολαύσουν. Άλλοι προτίμησαν τη δουλειά από τον προσωπικό χρόνο και από το να είναι με την οικογένειά τους. Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και αφήνουν το σπίτι σύντομα, με την σύζυγο που απομένει πλέον να είναι η μοναδική και πιο σημαντική παρουσία στη ζωή σας.

Να λέτε όχι στους άλλους
Η αλήθεια είναι πως μεγαλώσατε πλέον αρκετά για να φοβάστε να πείτε «όχι» σε κάποιον, και πολλές φορές υπερεκτιμούμε το κόστος του να αρνηθούμε κάτι. Ο καλύτερος τρόπος για να συγκεντρώσετε όλη την αυτοπεποίθησή σας είναι να αναγνωρίσετε πως υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν μπορείτε να αποκτήσετε ξανά, όπως ο χρόνος σας, η υγεία, οι αρετές ή ακόμα και η ζωή σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να πείτε και «όχι» ακόμα και στον εργοδότη σας που θέλει να σας φορτώσει με μια νέα εργασία ενώ έχετε ήδη πολλά να κάνετε.

Να διατηρείτε ένα σπίτι καθαρό
Αν θέλετε να αποσυμφορήσετε από τα πολλά πράγματα το σπίτι σας υπάρχει μια διαδικασία που ξεκινάει από έναν μαραθώνιο καθαρίσματος, όπου θα κρατάτε μόνο τα πράγματα που σας προκαλούν ευτυχία και ξεφορτωθείτε οτιδήποτε άλλο.

Εξασκείστε κάποιο χόμπι
Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν πως υπάρχει μια υπέροχη ζωή εκεί έξω, πέρα από την δουλειά τους και είναι σημαντικό να βρουν ασχολίες εκτός της δουλειάς που θα μπορούν να κάνουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Να κάνετε καινούριους φίλους
Αν δεν το έχετε μάθει, δεν είναι και τόσο εύκολος να γίνεις «κολλητός» με κάποιον, όταν αφήσετε το πανεπιστήμιο. Όχι ότι είναι κάτι απίθανο, αλλά αφού υπάρχουν τόσες επιστημονικές μέθοδοι για να κάνετε φίλους στην ενήλικη ζωή σας, αυτό κάτι δείχνει.

Να αποτύχετε και να σταθείτε και πάλι στα πόδια σας
Είναι σημαντικό μέχρι τα 20 και κάτι, να έχουμε μάθει πως να αποτυγχάνουμε αλλά πιο σημαντικό το πώς να σηκωνόμαστε και πάλι. Η αποτυχία έρχεται φυσικά. Το να μπορέσουμε να σηκωθούμε και πάλι είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια να μάθουμε.

Διαχείριση του άγχους
Το να ζείτε σε μια διαρκή κατάσταση άγχους και εξάντλησης, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσική, πνευματική και συναισθηματική υγείας σας, ενώ αν προέρχεται από την δουλειά μπορεί να σας οδηγήσει στην εργασιακή εξάντληση.

Δια βίου μάθηση
Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε που βρεθήκατε τελευταία φορά σε αίθουσα διδασκαλίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσετε να μαθαίνετε νέα πράγματα. Μην περιορίζετε τον εαυτό σας σε θέματα που έχουν προφανή επίδραση στη καριέρα σας.

Διαχείριση χρόνου
Η σωστή διαχείριση χρόνου είναι μια ικανότητα που θα πρέπει να κατέχετε μέχρι τα 30. Οπότε μέχρι τα 40 σας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Μαγειρική
Είναι από τις πλέον απαραίτητες αρετές που πρέπει να έχετε αποκτήσει από τα χρόνια του πανεπιστημίου… Μπορεί την οικογένεια σας να την ταΐσετε μακαρόνια με κιμά και ομελέτα, αλλά τι θα φτιάχνατε για ένα δείπνο που θα θέλατε να εντυπωσιάσετε;

Να ξέρετε τις προσωπικές σας αρχές
Μην αφήνετε τους άλλους να καθορίσουν την επιτυχία και την χαρά για εσάς. Από τις βασικές σας προϋποθέσεις που πρέπει να έχετε μέχρι τα 30 και έπειτα είναι να είστε ξεκάθαρος ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητές σας.

Να προμοτάρετε τον εαυτό σας
Μόλις συνειδητοποιήσετε τι στοχεύετε στην καριέρα σας, θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να το εξηγήσετε και στους άλλους. Πρέπει να μάθετε να «πουλάτε» σωστά τον εαυτό σας προς τους άλλους ακόμα και για την πιο εύκολη δουλειά που κάνετε.

Να είστε χαρούμενος με όσα έχετε
Αν είστε χαρούμενος με όσα έχετε, τότε θα έχετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό όσο αναφορά τον τομέα των σχέσεων  και οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως τα ζευγάρια που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους ο ένας στον άλλον είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί.


Να συγχωρείτε τον εαυτό σας για τα λάθη του
Όλοι κάνουμε πολλά λάθη. Οπότε μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας για τα λάθη που έχετε κάνει και μην μένετε προσκολλημένοι σε αυτά. Μάθετε από αυτά και αφήστε τα, ώστε να προχωρήσετε.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.