Ερώτηση Μιχάλη Τζελέπη για τα Πνευματικά Δικαιώματα

225
μειωμένων συντάξεων
- Διαφήμιση -

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με την Ένωση Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, κατέθεσε Ερώτηση-Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά σχετικά με: «την δημιουργία των δύο παράλληλων φορέων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και λειτουργική σύγχυση στην Ένωση Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων μετά την κατάργηση της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ».

Συγκεκριμένα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Μεγάλη αναστάτωση και λειτουργική σύγχυση επικρατεί στην Ένωση Εστιατόρων του Ν. Σερρών αλλά και όλης της Επικράτειας με το κλείσιμο της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ. Ειδικότερα, η κατάργηση της ΑΕΠΙ και η δημιουργία δύο συλλογικών οργανισμών, της ΕΥΕΔ και της Αυτοδιαχείρισης, αντί να διευκολύνει τη ζωή των επαγγελματιών, τους έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και αναστάτωση, καθώς λόγω των ασαφειών, της ελλιπούς ενημέρωσης και όλων των παραγόντων που θα σας αναπτύξω παρακάτω, δυσκολεύονται να επιλέξουν τη σύναψη σύμβασης με έναν εκ των δύο Οργανισμών».

- Διαφήμιση -

Επιπροσθέτως, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Τζελέπης: «Από την μία πλευρά, η ΕΥΕΔ δηλώνει πως εκπροσωπεί περισσότερους από 14.600 Έλληνες δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων και δραστηριοποιείται με τον εισπρακτικό μηχανισμό για την αποτελεσματικότερη αδειοδότηση και είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων, έχοντας το πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης στη μεγάλη βάση δεδομένων των ήδη καταγεγραμμένων χρηστών μουσικής. Από την άλλη πλευρά, η «Αυτοδιαχείριση» αμφισβητεί πλήρως της ΕΥΕΔ ακόμη και ως προς τον αριθμό των μελών που δηλώνει πως διαθέτει. Επίσης, η ΕΥΕΔ δηλώνει ότι έχει το μεγαλύτερο εμπορικό- παλαιό και σύγχρονο ρεπερτόριο που παίζεται ζωντανά και αναμεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα σε χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης, συναυλιών και σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Με τη σειρά της και η «Αυτοδιαχείριση» δηλώνει πως είναι έτοιμη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με το δίκτυο εποπτών που έχει οργανώσει σε όλη την Ελλάδα, το οποίο είναι ίδιο με αυτό της ΑΕΠΙ να ενεργοποιήσει άμεσα τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος».

Συνεπώς, κατά τον κ. Τζελέπη «γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι όλα τα παραπάνω δημιουργούν σύγχυση και σοβαρούς προβληματισμούς στους καταστηματάρχες εάν θα υπογράψουν σύμβαση με την ΕΥΕΔ ή με την Αυτοδιαχείριση, όπως επίσης τους είναι παντελώς άγνωστο ποιους τίτλους έργων εκπροσωπούν και οι δύο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διαρκή σύγχυση εάν η μία εκ των δύο που τελικά θα επιλέξουν επιτρέπει την αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου τραγουδιού από το μουσικό ρεπερτόριο που θα εκπέμπει το ραδιόφωνο».
Επειδή, όπως υποστηρίζει ο Βουλευτής όλα τα παραπάνω υποδαυλίζουν τις αρχές της διαφάνειας, τις αρχές του Δικαίου του ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα προωθούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό ζητάει από την αρμόδια Υπουργό να τον ενημερώσει εάν σκοπεύει να επαναφέρει το άρθρο 45 του Σχεδίου Νόμου του ψηφισθέντος Νόμου 4481/2017 περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το οποίο όριζε ξεκάθαρα ότι το αμοιβολόγιο είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των ΟΣΔ (Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης) και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των χρηστών, δηλαδή ΓΣΕΒΕΕ-ΣΕΤΕ-ΞΕΕ-ΕΣΕΕ, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει εάν προτίθεται να προβεί στην δημιουργία ενός και μόνο εισπρακτικού φορέα για την είσπραξη των δικαιωμάτων τόσο των πνευματικών όσο και των συγγενικών.

Επίσης, ο κ. Τζελέπης ρωτάει την Υπουργό εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα ορίζει την πληρωμή ανάλογα με την άδεια του καταστήματος και όχι κατ’ εκτίμηση του εκάστοτε ΟΣΔ, όπως επίσης την προώθηση ρύθμισης για μηνιαία πληρωμή και όχι ανά διαστήματα προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση χρεών. Τέλος, ο Βουλευτής αιτείται να κατατεθεί στην Βουλή των Ελλήνων η λίστα των νομίμων και μη εταιρειών που παρέχουν μουσική άνευ πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.