Δεν έχουν τέλος οι παλινωδίες του ΥπΑΑΤ προς τους Έλληνες βιοκαλλιεργητές

327
Αραμπατζή μέλλον Γεωργίας Κυβέρνησης Σερρών Βιολογική Γεωργία ΚΑΠ πανώλης Συγκοινωνιών ενισχύσεων
- Διαφήμιση -

Με αφορμή την άρον – άρον, τελευταία ημέρα του 2018, 2η πρόσκληση για τη Βιολογική Γεωργία, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών κυρία Φωτεινή Αραμπατζή στηλιτεύει τις συνεχείς παλινωδίες του ΥπΑΑΤ αναφορικά με το Μέτρο 11 για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες», με σχετική Ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Μετά το «φιάσκο» της 1ης πρόσκλησης του Μέτρου, των τριών διαδοχικών παρατάσεων, της δέσμευσης τελικώς μόλις 223 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα 443 εκατ. ευρώ και τους συλλήβδην αποκλεισμούς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αμετανόητη συνεχίζει. Με τη ρουσφετολογική, στρεβλή διαχείριση ενός Μέτρου, στο οποίο έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τα ποιοτικά, βιολογικά, ελληνικά προϊόντα.

- Διαφήμιση -

Με επιλογή της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ δυστυχώς, στη νέα πρόσκληση μένουν εκτός οι δυναμικές, δενδρώδεις καλλιέργειες με εξαγωγικό πρόσημο, όπως τα πυρηνόκαρπα, τα γιγαρτόκαρπα αλλά και τα αρωματικά φυτά, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις. Αλλά και καλλιέργειες, για τις οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά ενισχύσεις, από την πρώτη τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, όπως τα ακτινίδια, τα σύκα, τα μικρόκαρπα δάσους, το αβοκάντο κ.α. αποκλείονται των ενισχύσεων.
Η Σερραία βουλευτής τονίζει ιδιαίτερα και τον αποκλεισμό μιας σημαντικής καλλιέργειας της περιοχής της, του βιολογικού καπνού, παρά το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το προϊόν στις αγορές των ΗΠΑ.

Η κυρία Αραμπατζή συμπληρώνει ότι ακόμα και ο πολλά υποσχόμενος κλάδος των κηπευτικών περιέρχεται τελικά σε δυσμενή θέση, λόγω της αλλαγής κριτηρίων, που θέσπισε η Κυβέρνηση.

Κατόπιν τούτων, η αρμόδια Τομεάρχης ζητά από τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει γιατί δεν εντάχθηκαν στην πρόσκληση οι δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και όλες οι νέες καλλιέργειες, όπως ο βιολογικός καπνός για τις οποίες θεσπίσθηκαν για πρώτη φορά ενισχύσεις και με βάση ποια κριτήρια επελέγησαν ορισμένες από αυτές. Αν τα νέα κριτήρια επιλογής συνάδουν με τις αρχές κριτηρίων, που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τι θα συμβεί με τους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές περιοχών, που μένουν εκτός, βάσει της νέας οριοθέτησης, από 1/1/2019, των μειονεκτικών περιοχών και περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.