Αναφορά Μεγαλομύστακα για την περίθαλψη των Στρατιωτικών

χρηματοδότησης
- Διαφήμιση -

Αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα: «Παροχή ισότιμης πρόσβασης των εν ενεργεία στρατιωτικών στην υγειονομική περίθαλψη», κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσης Μεγαλομύστακας ζητώντας την τοποθέτηση – απάντηση και τις σχετικές ενέργειές του επί της προτάσεως της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ), σχετικά με την αναγκαιότητα τροποποίησης του υφιστάμενου πλαισίου της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης στους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, υποβάλλοντας το αίτημα για το εν λόγω αναφερόμενο ζήτημα.

Αίτημα Ένωσης Στρατιωτικών ΠΕ Σερρών

- Διαφήμιση -

1. Το επαγγελματικό εργατικό σωματείο μας επιθυμεί να αναδείξει το μείζον θέμα της υγειονομικής διάκρισης των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις με υπόβαθρο την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος της Ελλάδος κατά το οποίο «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

2. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΠΔ. 432/1983: «1.Στους δικαιούχους σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος, εκτός των μελών των οικογενειών τους η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται όπως καθορίζεται με τους ειδικούς κανονισμούς και διαταγές από: α. Τους Γιατρούς των Μονάδων. β. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. 2.Οι Στρατιωτικοί που ασθενούν, στις περιπτώσεις που στην περιοχή δεν υπηρετεί Στρατιωτικός γιατρός ο οποίος να είναι αναλόγου ειδικότητος, ή δεν λειτουργεί Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή αυτό που λειτουργεί στερείται χώρου θεραπευτικών μέσων ή ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, η δε κατάσταση του ασθενή δεν επιτρέπει την μετακίνησή του στο πλησιέστερο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ή αν αυτή κρίνεται ασύμφορη για το Δημόσιο, δικαιούνται περίθαλψη σαν εσωτερικοί ασθενείς κατά προτεραιότητα στα κρατικά Νοσοκομεία, Νοσηλευτικά Ιδρύματα ή Ιδιωτικές Κλινικές και σαν εξωτερικοί ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς εφόσον δεν είναι δυνατή η περίθαλψη στα εξωτερικά ιατρεία των Κρατικών Νοσοκομείων ή Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων».

3. Επιπρόσθετα βάσει της παραγράφου 18 του άρθρου 6 του Στρατιωτικού Κανονισμού (ΣΚ) 20-2: «Το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, σε περίπτωση ασθενείας μεταβαίνει στη πλησιέστερη Στρατιωτική υγειονομική αρχή ή σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιας, σε αντίστοιχη Δημόσια και ενημερώνει παράλληλα τη Μονάδα. Σε περίπτωση αδυναμίας μετάβασης αναφέρει στη Μονάδα του, για λήψη από τη Διοίκηση μέτρων, ανάλογα με τις δυνατότητές της».

4. Περαιτέρω βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με αριθμό Υ4α/οικ.18421/14 Φεβρουαρίου 2011 (ΦΕΚ Β΄257) εδόθηκε δυνατότητα πρόσβασης στα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης όλων των πολιτών με σκοπό την εξυπηρέτηση των υγειονομικών τους αναγκών.

5. Μετά τα παραπάνω το Σωματείο μας ζητά η διαδικασία του σημείου πρώτης και δεύτερης επαφής με τις δομές υγείας των εν ενεργεία στρατιωτικών, πέραν της δυνατής πρόσβασης των νοσούντων στα στρατιωτικά νοσοκομεία, να διέρχεται μέσα από ελαστικότερες μορφές οι οποίες να συγκαταλέγουν ελεύθερα και κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου στρατιωτικού ιδιώτες ιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) αλλά και εξειδικευμένης περίθαλψης Δευτεροβάθμιου επιπέδου δημοσίων και ιδιωτικών δομών, όπως στους υπόλοιπους Έλληνες Πολίτες.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.