Υποψήφιος για να λάβει την υψηλότερη διάκριση, αυτή του βραβείου Νόμπελ, στο πεδίο της λογοτεχνίας είναι ο Βολιώτης Κυριάκος Κυτούδης.
Ο ποιητής και συγγραφέας δημιούργησε ένα ποιητικό έπος με 12.138 ομοιοκατάληκτους στίχους, σε δακτυλικό εξάμετρο (Ομηρικό μέτρο), με εννέα ραψωδίες, το οποίο είναι μεγαλύτερο της Οδύσσειας του Ομήρου και γραμμένο με βάση τη νεοελληνική.
Ο κ. Kυτούδης τόνισε ότι «η «Ελιαμιάδα» είναι κατά βάση αλληγορικό έργο. Έχει έναν κεντρικό ήρωα, ο οποίος αναζητά τον σκοπό του ξεκινώντας ένα απόκρυφο ταξίδι, πρώτα στον άνθρωπο και στη φύση, και αργότερα οι συνθήκες τον οδηγούν σε μια περιπλάνηση όπου συναντά ανθρώπους και πολιτισμούς σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ιδιαίτερες συνθήκες. Ο ρόλος του στη ζωή αυτών των ανθρώπων είναι καταλυτικός αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας τους, κάποιες φορές με τρόπο ανατρεπτικό, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και το δικό του πεπρωμένο. Μέσα από μυήσεις του πρωταγωνιστή και περιπέτειες, προάγονται τα μεγάλα ιδανικά, αξίες και ιδεώδη του ανθρώπου. Όλα τα παραπάνω, εμπλουτίζονται με στοιχεία μυθολογίας, φιλοσοφίας, μαθηματικών, ιατρικής, βοτανικής κ.ά» προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που το κατέστησαν υποψήφιο για το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας ο κ. Κυτούδης σημείωσε: «Τα στοιχεία και τα κριτήρια που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι παρόμοιο έργο έχει να γραφτεί από την εποχή του Ομήρου. Η “Ελιαμιάδα” είναι ένα ποιητικό έπος με 12.138 και για πρώτη φορά παγκόσμια ομοιοκατάληκτους στίχους, με εννέα ραψωδίες, μεγαλύτερο της Οδύσσειας του Ομήρου και γραμμένο με βάση τη νεοελληνική, σε 77 συνολικά διαλέκτους και γλωσσικά ιδιώματα. Ακόμη, το γεγονός ότι το έργο στο σύνολό του συνάδει απόλυτα με τις επιταγές του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που είναι να έχει μια ιδεατή, ιδεαλιστική παγκόσμια κατεύθυνση. Προς το παρόν, όμως, είναι πέραν του δέοντος τιμητική και μόνο η υποψηφιότητα την οποία, υπογράφουν Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ακαδημαϊκοί, Επιστήμονες και άλλοι».