Οι κορυφαίες υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία & ευεξία

φρούτα λαχανικά φθινοπώρου
- Διαφήμιση -

Το καλοκαίρι έφυγε και πήρε μαζί του πολλά πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως, αφού το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής για πολλές καλλιέργειες και φέρνει καρπούς πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά.

Θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αυξήσετε την ενέργειά σας, τώρα που μεγαλώνουν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας.

- Διαφήμιση -

Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες τροφές του φθινοπώρου, καθώς και τα οφέλη τους για την υγεία σας:

Μήλα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Η κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει κυρίως στα κόκκινα μήλα, φαίνεται να παίζει ρόλο στην τόνωση της μνήμης και τη μάθηση και βοηθά στην πρόληψη της άνοιας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Μια διατροφή πλούσια σε μήλα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Παντζάρια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη άλατα που βελτιώνουν τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να φτάνει περισσότερο οξυγόνο στους μυς. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα όσους αθλούνται. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός παντζαριών μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αχλάδια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περίπου 6 γραμμάρια ανά τεμάχιο, που βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται στη φλούδα τους, γι’ αυτό δεν πρέπει να τα καθαρίζετε πριν την κατανάλωση. Τα αχλάδια περιέχουν επίσης κάλιο το οποίο βοηθά στη λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα περισσότερα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, θεωρούνται υπερτροφές. Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην ίδια οικογένεια και περιέχουν μια ένωση που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ένα φλιτζάνι παρέχει πάνω από το 100% της βιταμίνης C που χρειάζεστε καθημερινά.

Σύκα: Είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Η φυσική τους γλυκύτητα και η ιδιαίτερη υφή τους, τα καθιστούν ιδανικό συστατικό πολλών συνταγών.

Κουμκουάτ: Όπως τα πορτοκάλια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, τη διαχείριση της χοληστερόλης, τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C.

Ραντίτσιο: Το κόκκινο λάχανο με την ελαφρώς πικάντικη γεύση είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, χαλκό, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, που βοηθά την υγεία των οστών.

Κολοκύθα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και πολλά αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E και το β-καροτένιο. Mπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, προστατεύει από το άσθμα και τις καρδιακές παθήσεις και καθυστερεί τη γήρανση.

Ρόδι: Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε κάλιο και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από την άσκηση.

Γλυκοπατάτες: Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, βιταμινών C και Ε και β-καροτένιου. Bοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.