Α. Μεγαλομύστακας για πολύτεκνους και τρίτεκνους

329
Mεγαλομυστακας
- Διαφήμιση -

Την άρση της υφιστάμενης αδικίας σε βάρος πολυτέκνων και τρίτεκνων (γονέων και παιδιών) και την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του ΣΤΕ που εξασφαλίζει τη δυνατότητα εισαγωγής τους στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ζητά με ερώτησή του από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

«Δικαίωση πολύτεκνων και τρίτεκνων από το ΣτΕ».
Με μια σημαντική απόφαση-σταθμό για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους συμπολίτες μας, το ΣτΕ κρίνει συνταγματικές τις διατάξεις που θέσπισαν την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή τους στις Αστυνομικές σχολές, με το σκεπτικό ότι οι επίμαχες διατάξεις, με τις οποίες ορίζεται ότι από τον αριθμό των δοκίμων που εισάγονται στις Αστυνομικές Σχολές ένα ποσοστό μέχρι 10% καλύπτεται από πολύτεκνους και τέκνα τους και ένα ποσοστό 4% καλύπτεται από γονείς με τρία τέκνα και τέκνα τους, δεν αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις περί της ισότητας και της αξιοκρατίας, δεδομένου ότι τα ανωτέρω ποσοστά δεν κρίνονται ως δυσανάλογα υψηλά και ικανά να περιορίσουν την πρόσβαση των υποψηφίων της γενικής κατηγορίας.

- Διαφήμιση -

ΜεγαλομύστακαςΣύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όμως παραδόξως στις ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων, για την εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του Π.Δ. 44/2016 (Α΄- 68) «Προσόντα, προϋποθέσεις, κωλύματα κατάταξης […] και άλλες διατάξεις», δε συμπεριλαμβάνονται οι πολύτεκνοι (γονείς και παιδιά), ενώ την ίδια στιγμή κρίνονται ειδική κατηγορία για τις Αστυνομικές Σχολές, που ανήκουν στο ίδιο Υπουργείο (Δημόσιας Τάξης).
Το αντιφατικό αυτό γεγονός έχει επανειλημμένα τονιστεί στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος επικαλείται τις υπ’ αριθ. 986, 987 και 988/2014 Αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, ως αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις των νόμων 4071/2012 και 3966/2011, που εισήγαγαν «…παρέκκλιση από το γενικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την πρόβλεψη της σύστασης θέσεων, οι οποίες καταλαμβάνονται μόνο από υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας, αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά […] τις ως άνω προϋποθέσεις…».
Κατόπιν τούτων, και λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για την ειδική φροντίδα των πολύτεκνων οικογενειών, σε συνδυασμό με την άσκηση δημογραφικής πολιτικής,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Αποδέχεστε την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, ως Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και ισχυρός προστάτης, τόσο του πολίτη, όσο και του Δημοσίου;
• Προτίθεστε να άρετε την αδικία σε βάρος των πολύτεκνων και τρίτεκνων (γονέων και παιδιών) και να τους συμπεριλάβετε στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 3 του Π.Δ. 44/2016, για την εισαγωγή στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας;

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.