Ανακαλύφθηκε άγαλμα Σφίγγας

Σφίγγα
- Διαφήμιση -

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το άγαλμα Σφίγγας κατά τη διάρκεια εργασιών για την άντληση υδάτων από τον φαραωνικό ναό Κομ Ομπο στην πόλη Ασουάν της νότιας Αιγύπτου, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το άγαλμα του μυθικού αυτού τέρατος, το οποίο είχε κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού, είναι κατασκευασμένο από ψαμμόλιθο.

- Διαφήμιση -

Πιθανόν να χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο και τη δυναστεία των Πτολεμαίων, που κυβέρνησαν την Αίγυπτο από το 305 π.Χ. μέχρι το 30 π.Χ. και τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Αιγύπτου. Δύο ανάγλυφα από ψαμμόλιθο του βασιλιά Πτολεμαίου Ε΄ εντοπίστηκαν επίσης πρόσφατα μέσα στον ίδιο ναό. Το άγαλμα έχει ύψος 38 εκατοστά και διάμετρο 28 εκατοστά.

Ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ασουάν, Αμπντούλ Μονέιμ Σαΐντ, δήλωσε ότι οι επιστήμονες θα χρειαστεί να κάνουν περαιτέρω μελέτες στη Σφίγγα για να αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή της.

Η Σφίγγα αντιπροσώπευε τη βασιλική εξουσία στη φαραωνική Αίγυπτο, συνδυάζοντας τη σωματική δύναμη ενός λιονταριού με την ανθρώπινη εξουσία ενός βασιλιά. Η διασημότερη είναι η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας.

Η δυναστεία των Πτολεμαίων, που ιδρύθηκε από τον ομώνυμο στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κυβέρνησε την Αίγυπτο επί περίπου τρεις αιώνες. Τελευταίο μέλος της δυναστείας ήταν η Κλεοπάτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Ασουάν, όπου εντοπίστηκε το νέο αρχαιολογικό εύρημα, είναι μία πόλη στον Νότο της Αιγύπτου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πολυσύχναστη αγορά και τουριστικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται λίγο βορειότερα των φραγμάτων του Ασουάν στην ανατολική όχθη του Νείλου, στον πρώτο καταρράκτη. Η σύγχρονη πόλη έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει και την παλαιότερα αυτόνομη κοινότητα του νησιού Ελεφαντίνη. Το Ασουάν είναι η αρχαία πόλη Σουενέτ, η οποία κατά την αρχαιότητα ήταν η συνοριακή πόλη της αρχαίας Αιγύπτου στον Νότο. Η Σουενέτ θεωρείται ότι πήρε το όνομά της από την ομώνυμη αιγυπτιακή θεότητα. Επίσης, το αρχαίο όνομα της πόλης θεωρείται ότι συνδέεται με το αρχαίο σύμβολο στα αιγυπτιακά για το εμπόριο και την αγορά.

Τα λατομεία που βρίσκονταν εδώ, ήταν γνωστά για τη γρανιτική πέτρα, η οποία ήταν γνωστή ως συενίτης. Προμήθευαν το πέτρωμα για τα γιγαντιαία αγάλματα, τους οβελίσκους και τους μονολιθικούς ναούς που απαντούν σε ολόκληρη την Αίγυπτο, μεταξύ των οποίων και οι πυραμίδες. Η Σουενέτ ήταν επίσης και ένας σημαντικός στρατιωτικός σταθμός, καθώς σε όλες τις δυναστείες εθεωρείτο πόλη – προπύργιο.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.