Φ.Αραμπατζή: «Απροστάτευτοι οι αγρότες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα»

0
225
ΕΛΓΑ Στο θέμα των ολοένα και εντονότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που πλήττουν τους αγρότες καταστροφές Τζελέπης αποζημιώσεις
- Διαφήμιση -

Στο θέμα των ολοένα και εντονότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που πλήττουν τους αγρότες, όπως εκδηλώθηκαν πρόσφατα με έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, χαλάζι και δυνατό αέρα καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, καλαμποκιού, οπωροκηπευτικών, βιομηχανικής ντομάτας, οσπρίων και τριφυλλιών, κυρίως στη Μακεδονία (Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Ημαθία, Πέλλα) και στη Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα), επανέρχεται με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, η Tομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία Βουλευτής επισημαίνει ότι «το ζήτημα των έντονων καιρικών φαινομένων συνεπεία της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο φετινό, ούτε εποχικό αφού και πέρσι οι παραγωγοί μας δοκιμάστηκαν από την εκτεταμένη ξηρασία, που «κατέκαψε» τις καλλιέργειές τους» ενώ συμπληρώνει ότι από πέρυσι ζητούσε σε όλες τις παρεμβάσεις της να συνταχθεί ο Έλληνας Υπουργός με τους ομολόγους του (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) στα Συμβούλια Υπουργών του Ιουνίου και του Ιουλίου 2017, προκειμένου να διεκδικήσει αποκατάσταση του εισοδήματος των πληγέντων. Παρουσιάζει μάλιστα παραδείγματα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, που εξασφάλισαν άλλες χώρες για την αντιμετώπιση ανάλογων, ακραίων, καιρικών φαινομένων.

- Διαφήμιση -

Η κ. Αραμπατζή στηλιτεύει την κυβερνητική ολιγωρία διεκδίκησης τόσο κονδυλίων όσο και τρόπων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ειδικά ενόψει της νέας ΚΑΠ αντιπαραβάλλοντας την σχετική πρόσφατη παρέμβαση διεκδίκησης του Κύπριου Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι δεσμευμένα κονδύλια από την προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ στο σχεδιασμό της ΚΑΠ 2014-2020, όπως το Μέτρο 17 για την εισοδηματική αποκατάσταση των παραγωγών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων ακυρώθηκαν στην πράξη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ ακόμη και το Μέτρο 5.2 αλλά και το 8.4 για την προστασία του εδάφους από την διάβρωση, δεν έχουν προκηρυχθεί.

Η Σερραία Βουλευτής υπογραμμίζει ότι ο αγροτικός τομέας είναι απόλυτα εξαρτώμενος από τις μετεωρολογικές συνθήκες, η πλειοψηφία των αγροτών εξαρτούν σχεδόν αποκλειστικά το εισόδημά τους από τη Γεωργία ενώ οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν αυτές δίνονται, δεν αντισταθμίζουν την απώλεια του εισοδήματός τους. Κυρίως όμως τονίζει ότι οι καταστροφές είναι «η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» στη δυσμενή θέση των Ελλήνων αγροτών από τις φορολογικές και ασφαλιστικές πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κατόπιν τούτων η Τομεάρχης της ΝΔ ζητά από τον κ. Αποστόλου σαφείς απαντήσεις για:
Τους λόγους καθυστέρησης των αποζημιώσεων από τις υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, όταν αυτές προβλέπονται ως ασφαλιζόμενος κίνδυνος στον Κανονισμό, στερώντας από τους παραγωγούς την αναγκαία αντιστάθμιση του εισοδήματός τους

Το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση των μέτρων του ΠΑΑ, που είναι σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον ρωτά τον κ. Υπουργό, αν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να ζητήσει τη στήριξη της ΕΕ προς τους δοκιμαζόμενους και εξαντλημένους Έλληνες αγρότες, στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Κυρίως δε ζητά ενημέρωση για τις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Γεωργίας και των μέτρων προστασίας για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2021-2027, που πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.