Ενημέρωση για την Πυρικουλάρια του ρυζιού

0
63
Πυρικουλάρια
- Διαφήμιση -

Η Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνει προς τους ορυζοπαραγωγούς του Νομού ότι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο (καλοκαίρι δροσερό με συχνές βροχοπτώσεις) προβλέπεται να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας «Πυρικουλάρια του ρυζιού» στους ορυζώνες.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, οι ορυζοπαραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω: Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και δευτερευόντως τα στελέχη και τα στάχυα του ρυζιού και προκαλεί αλλεπάλληλες μολύνσεις. Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι 28 oC. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, η είσοδος κρύου νερού στον ορυζώνα, ο συννεφιασμένος καιρός, η νηνεμία, η καλλιέργεια ευαίσθητων ποικιλιών, η περίσσεια αζώτου, η πυκνή – όψιμη σπορά και γενικά οι παράγοντες που καταπονούν τα φυτά όπως η έλλειψη νερού.

- Διαφήμιση -

Το μόλυσμα διατηρείται στην καλαμιά, στα αυτοφυή αγρωστώδη και στο σπόρο. Ο μύκητας διαδίδεται κυρίως με τον αέρα και το νερό άρδευσης και δευτερευόντως με το σπόρο και τα υπολείμματα της καλλιέργειας.

Τα μέτρα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας είναι:

Α. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ
1) Αμειψισπορά των αγρών ρυζιού με άλλες καλλιέργειες όπου είναι δυνατόν να γίνει.

2) Χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών.

3) Ψιλοτεμαχισμός της καλαμιάς μετά το τέλος της καλλιέργειας.

4) Ορθή λίπανση (8-10 μονάδες αζώτου σε δύο δόσεις όταν το φυτό εμφανίζει τις υψηλότερες ανάγκες, 4 μονάδες φωσφόρου και 6 μονάδες καλίου περίπου. Η προσθήκη καλίου θεωρείται επιβεβλημένη γιατί…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.