Σ.Κοτσαμπάς: Οι εστιάτορες δεν είναι φοροφυγάδες

Κοτσαμπάς Πρωταπριλιάτικο Εκλογές ΠΟΕΣΕ
- Διαφήμιση -

Με ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ν.Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς γνωστοποιεί τα εξής:

Ποια είναι η αλήθεια για το χώρο της εστίασης και τα συναφή επαγγέλματα, που έχουν γίνει πρώτη είδηση στα Μ.Μ.Ε για την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή;
Αποφασίσαμε λοιπόν να γράψουμε αυτή την επιστολή για να ακουστεί και η άλλη άποψη και εκείνοι που θα την διαβάσουν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Δεν σας κρύβουμε πόσο ενοχλημένοι και απογοητευμένοι είμαστε όλοι οι συνάδελφοι, για τα όσα συμβαίνουν στους επαγγελματίες σε καθημερινή βάση.
Πολλοί από αυτούς δίνουν τέλος στην ζωή τους χωρίς σχεδόν ποτέ να μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε.
Άραγε η ζωή ενός επαγγελματία δεν έχει την ίδια αξία με όλων των υπολοίπων;
Τώρα ας το πάρουμε ένα – ένα με την σειρά τους.
Για την φοροδιαφυγή. Το κράτος θέλει επαγγελματίες με φορολογική συνείδηση ενώ το ίδιο δεν έχει.

- Διαφήμιση -

Έχουν τροποποιήσει το φορολογικό νομοσχέδιο 30 φορές.

 • Οι φυσιολογικοί συντελεστές αυξήθηκαν κατά σειρά σε 22%, 29% και 33%.
 •  Επιπλέον και έκτακτη εισφορά 10%.
 •  Διπλό κεφαλικό φόρο
 •  Φόρο αλληλεγγύης
 •  Η φορολογία ξεκινά από το πρώτο ευρώ
 •  Μας υποχρεώνουν να αγοράσουμε με 13% Φ.Π.Α. και αποδίδουμε 24% !!!

Ο Φ.Π.Α. αυξήθηκε από το 13% στο 24%, και ενώ κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι μας το απορρόφησαν, προς όφελος του καταναλωτή, τώρα λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπορούμε να το ενσωματώσουμε στις τιμές.

Παράλληλα ζητούν προείσπραξη φόρου 100% ενώ κανείς δεν ξέρει αν αύριο η επιχείρησή του θα υπάρχει !!!

Και αυτές όλες οι επιβαρύνσεις γίνονται σε μια εποχή που:

 • Tο 50% του καταναλωτικού κοινού έχει απολέσει την αγοραστική του ικανότητα,
 • Τουλάχιστον 250.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει, δημιουργώντας 800.000 ανέργους ενώ άλλες επιχειρήσεις μεταναστεύουν προς άλλες Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές και μη χώρες.
 • Με τις πολύ Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε δεινή θέση από την μεγάλη φορολόγηση, την οποία παραδέχεται και η ίδια η Κυβέρνηση, η αγορά να νοσεί με capital controls και οι τράπεζες να δηλώνουν απούσες.

Και όλα αυτά γίνονται σε ένα κλάδο που:

 • Oι απομείνασες 88.000 επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης, εξασφαλίζουν, 219.000 θέσεις μισθωτής εργασίας ενώ συνολικά με τα συν-βοηθούντα μέλη των οικογενειών των επαγγελματιών ανέρχονται σε 310.000.
 • Αντιπροσωπεύοντας το 9% περίπου της συνολικής απασχόλησης.
 • Με καταβαλλόμενες αμοιβές ένα δισεκατομμύριο εκατόν εκατομμύρια ευρώ.
 • Με 260.000.000€ δαπάνες που καταβάλλονται για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 5.500,000 δις αντιπροσωπεύοντας το 3% του συνολικού ΑΕΠ.
 • Με άνω των 80 και πλέον λοιπών επαγγελματικών δραστηριοτήτων να εξαρτώνται από τον κλάδο της εστίασης.
 • Είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθόσον κανένας άλλος κλάδος δεν συνεισφέρει όσα εμείς κατ’ αντιστοιχία.
 • Είναι άμεσα συνυφασμένος με τον τουρισμό και που βοηθά άμεσα στην εισροή συναλλάγματος και εσόδων στο Κράτος.

Βεβαίως υπάρχουν και εκείνοι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που δημιουργούν προβλήματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορούμε το σύνολο των 88.000 επιχειρήσεων του κλάδου.

Άραγε έχουν ασχοληθεί τα μέσα επικοινωνίας, και στον ίδιο βαθμό δημοσιοποίησης, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου;

Γνωρίζεις κανείς ότι:

 • Δεν υπάρχει προστασία της επαγγελματικής στέγης;
  (Ένα μόνο παράδειγμα, αν δεν γίνει η πληρωμή του μισθώματος στις 3 πρώτες μέρες του κάθε μήνα ο επιχειρηματίας του κλάδου ωθείται σε άμεση έξωση και χωρίς κανείς να ενδιαφέρετε ή έστω ασχολείται με την επένδυση που κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 300.000 – 1.000.000 ευρώ.)
 • Στην συνεργασία μας, με τουριστικά γραφεία, μεγάλες τουριστικές εταιρίες οι εταιρίες αυτές σχεδόν ποτέ δεν ανταποκρίνονται στην συμφωνηθείσα προθεσμία πληρωμής, γιατί πιθανόν και αυτές να έχουν προβλήματα, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση των προβλημάτων ρευστότητας στις επιχειρήσεις μας.
 • Το χειρότερο από όλα με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνίσιμοι έναντι όλων των άλλων γειτονικών και μη χωρών καθώς όλες οι χώρες αυτές που ασχολούνται με τον τουρισμό δεν ξεπερνούν το 5% μέχρι 10% το ανώτερο ΦΠΑ.

Όσον αφορά στο μέγα θέμα της εισφοροδιαφυγής.
Άραγε
Εμείς δημιουργήσαμε το κλείσιμο 250.000 επιχειρήσεων και 800.000 ανέργων;
(Που είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που έχουν δεχτεί αυτοί οι δύο Οργανισμοί ΙΚΑ και ΟΑΕΕ)
ή εκείνοι που έχουν την ευθύνη είναι οι εκάστοτε Κυβερνήσεις που με τις απαράδεκτες πολιτικές που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησαν όλες αυτές τις επιχειρήσεις σε λουκέτα και την χώρα και τους πολίτες σε αδιέξοδα.

 • Εμείς φταίμε για την αλόγιστη σπατάλη των φαρμάκων;
 • Εμείς είχαμε ανασφάλιστους 200.000 περίπου εργαζόμενους stage;
 • Εμείς παίξαμε τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων στα δομημένα ομόλογα;

Γνωρίζουν άραγε όσοι μας κατηγορούν ως κλάδο ότι πρώτοι από όλους έχουμε προτείνει μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων, (εφόσον είναι έντονο το φαινόμενο της εποχιακής εργασίας στις επιχειρήσεις μας) την χρήση του εργόσημου, για τους έκτακτους εργαζομένους, ώστε να μη χάνεται ούτε ένα ευρώ από τους ασφαλιστικούς φορείς;
Ας ενσκήψει η Πολιτεία στις δεκάδες προτάσεις μας που κατά την άποψη μας δίνουν λύσεις και ας σταματήσουν οι διάφοροι να τροφοδοτούν τα μέσα μόνο με τις ειδήσεις για τους «κακούς επαγγελματίες»

Για τα όσα πιο πάνω αναφέραμε για την μεγάλη μας προσφορά, ποια είναι η θωράκιση της Πολιτείας απέναντι στον επαγγελματία, που έχει να αντιμετωπίσει κακοποιούς, κλέφτες και κάθε λογής εγκληματική και παραβατική συμπεριφορά μέσα στη νύχτα.
Πόσοι συνάδελφοί μας έχουν χάσει την ζωή τους;
Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε δεκάδες άλλα πράγματα που απασχολούν τον κλάδο επιλέξαμε την επικοινωνία μαζί σας, σταχυολογώντας ορισμένα από αυτά.
Η αφορμή ήταν και πάλι αυτός ο «βομβαρδισμός» δυσφημιστικών ειδήσεων για ένα κλάδο που προσφέρει τα μέγιστα στην Χώρα μας εξ’ αιτίας κάποιων λίγων κακών, ενώ ταυτόχρονα εντέχνως (;) αποσιωπάται το μεγάλο πλήθος των καλών πρακτικών, χιλιάδων επαγγελματιών συναδέλφων μας, που καθημερινά αναβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι.

Όσο έντονα εδώ και δεκαετίες είμαστε της λογικής του να «μην κρύβουμε τα προβλήματα μας κάτω από το χαλί», άλλο τόσο όμως είμαστε και της λογικής του να επιβραβεύουμε πάντα την πλειοψηφία αυτών των επαγγελματιών που νυχθημερόν παλεύει κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για να προβάλλει την χώρα στα πέρατα του κόσμου.

Παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο με όλους!
Σας ευχαριστούμε!

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.