«Μαχαίρι» 2,88 δισ. ευρώ στις συντάξεις το 2019

353
συντάξεις
- Διαφήμιση -

Μπορεί κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο αυτό οφείλεται στο ότι ο λογαριασμός των περικοπών είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Οι μειώσεις για 440.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κινούνται κατά μέσο όρο στα 210 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 150 έως 320 ευρώ.

- Διαφήμιση -

Η συνολική μείωση για το 2019 ανέρχεται στο ποσό των 2,88 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,43 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των κυρίων συντάξεων λοιπών φορέων πλην Δημοσίου, το 1,12 δισ. ευρώ από τη μείωση των κυρίων συντάξεων Δημοσίου και 232 εκατ. ευρώ από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις με συντελεστή 0% έως 18% του ύψους της καταβαλλόμενης επικουρικής.

Επισημαίνεται ότι οι περικοπές που έρχονται έπρεπε από τις αρχές του 2018 να εμφανισθούν στα μηνιαία εκκαθαριστικά των συνταξιούχων! Πρόκειται για ένα ακόμη τρικ της κυβέρνησης η οποία έχει επιφέρει 22 συνολικά περικοπές ύψους 10 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Μέσα στον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή πριν από πέντε μήνες, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη με βάση τον Ν. 4387/2016, άρθρ. 14 και 96 να εμφανίσει στα εκκαθαριστικά όλων των συνταξιούχων την προσωπική διαφορά που θα περικόψει. Δηλαδή, από τις αρχές του έτους θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν πλέον τι τους περιμένει. Αυτό φυσικά δεν έγινε ακόμη για ευνόητους λόγους. Και όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, η εμφάνιση της προσωπική διαφοράς στα εκκαθαριστικά – παρανόμως – θα αποτυπωθεί στο τέλος του έτους επειδή ελπίζουν ότι το μέτρο θα ακυρωθεί ή θα παραταθεί.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.