Γιώργος Βασιλάκος – Παραγωγός Αρώνιας

843
Βασιλάκος αρώνια
- Διαφήμιση -

Το serrespost.gr στο πλαίσιο της ανάδειξης και προβολής της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας της περιοχής μας, συνάντησε τον Επιχειρηματία Γιώργο Βασιλάκο, Παραγωγού Αρώνιας. Μας περιγράφει την πορεία από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα καθώς και τα πλάνα για το μέλλον της οικογενειακής επιχείρησης.

SP: Πως προέκυψε η ιδέα καλλιέργειας αρώνιας;
Γ.Β.: Η ιδέα για την καλλιέργεια αρώνιας ξεκίνησε το 2012 περίπου. Ψάχναμε κάτι καινούργιο, διαβάσαμε, ρωτήσαμε, ενημερωθήκαμε κυρίως μέσω internet, για τις νέες καλλιέργειες οι οποίες είναι ή μπορεί να είναι και κερδοφόρες. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήταν δύσκολα, γιατί απαιτούσε ένα σημαντικό κόστος το ξεκίνημα. Αρχίσαμε με 4 στρέμματα δοκιμαστικά, γιατί το προϊόν ήταν άγνωστο, δεν ήταν διαδεδομένο, ούτε ως καρπός ούτε γνωρίζαμε τότε τα προϊόντα οικοτεχνίας που θα μπορούσε να μας δώσει η αρώνια. Υπήρχε μεγάλη αγωνία όπως σε όλους τους παραγωγούς για τα καιρικά φαινόμενα και για την εξέλιξη του φυτού μέχρι να πάρουμε την πρώτη παραγωγή. Αλλά σταθήκαμε τυχεροί και είχαμε καλά δείγματα για την πορεία της παραγωγής πράγμα που δεν το περιμέναμε. Ήδη από τον πρώτο χρόνο πήραμε σημαντική ποσότητα και κυρίως πήραμε θάρρος για να συνεχίσουμε.

- Διαφήμιση -

SP: Και πότε έρχεται η πρώτη παραγωγή;
Γ.Β.: Το 2013 συλλέξαμε την πρώτη παραγωγή αρώνιας και ταυτόχρονα από τον καρπό κάναμε μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού. Στην αρχή τα δίναμε σε φίλους για να δοκιμάσουν για να μας πουν τη γνώμη τους και για να κάνουμε γνωστό το προϊόν, δεν τα εμπορευόμασταν.
Το 2014 ένα ποσοστό της παραγωγής έφευγε στο συνεταιρισμό ενώ την επόμενη χρονιά κάναμε χυμό και αποξηραμένα. Η ιδέα της οικοτεχνίας είχε ανθίσει και σε αυτό βοήθησε πολύ η συμμετοχή μας σε εκθέσεις όπου γίναμε γνωστοί και εισπράξαμε μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Οι απαιτήσεις βέβαια μεγάλωναν και κάθε χρόνο μεγάλωνε και το χωράφι. Έπρεπε να βάλουμε περισσότερα στρέμματα.
Το 2016 ήρθε και το μπαλσάμικο. Κάποιοι συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις στις Σέρρες απορροφούσαν κάποια ποσότητα προϊόντων. Πλέον τα προϊόντα διατίθενται στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη ενώ κάναμε και εξαγωγή χυμού στη Γερμανία.

SP: Είναι δύσκολο να καλλιεργεί κάποιος αρώνια;
Γ.Β.: η καλλιέργεια της αρώνιας έχει κούραση προσωπική εργασία και μεγάλη δυσκολία γιατί είναι βιολογική. Επίσης η συγκομιδή είναι δύσκολη και επίπονη. Είναι σημαντικό το ότι υπήρξε κάποια στήριξη μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά το δύσκολο στην καλλιέργεια και παραγωγή αρώνιας είναι να βρεις που θα διαθέσεις τα προϊόντα σου.

SP: 2018…που έχουμε φτάσει όσον αφορά τις καλλιέργειες;
Γ.Β.: Πλέον οι καλλιέργειες μας φιλοξενούνται σε 20 στρέμματα και αποτελούνται από αρώνια Goji Berry σύκο ρόδι και σπαράγγια. Τα σπαράγγια είναι καλή και κερδοφόρα λύση. Το εισόδημα που τελικά μένει δεν είναι μεγάλο καθώς η προσωπική εργασία τα έξοδα παραγωγής και προώθησης είναι σημαντικά και το κέρδος που απομένει μικρό.

SP:Συμφέρει με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες να ασχοληθεί κάποιος με την παραγωγή;
Γ.Β.: Κατά τη γνώμη μου το κράτος θα έπρεπε να προστατεύει περισσότερο τους παραγωγούς με ελεγχόμενη ποσότητα και καθορισμένη τιμή πώλησης αλλά κυρίως κατεβάζοντας τη φορολογία ώστε να μπορέσουμε ειδικά τα πρώτα χρόνια να λειτουργήσουμε. Σκεφτείτε ότι πέρα από όλα τα έξοδα πληρώνουμε γεωπόνους προκειμένου να έχουμε βιολογική πιστοποίηση.
Μια ακόμη δυσκολία είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά και μεγάλα εργοστάσια για να απορροφήσουν τις ποσότητες αρώνιας που παράγονται. Υπάρχει καλλιέργεια αρώνιας στο εξωτερικό αλλά ο δικός μας καρπός είναι καλύτερος. Ενδεχομένως ευνοεί το κλίμα.

SP: Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το άμεσο μέλλον;
Γ.Β.: Στόχος της επιχειρήσεις μας είναι να βγάλουμε το προϊόν στο εξωτερικό και να μεγαλώσει η οικοτεχνία με μεγαλύτερη ποσότητα και ενδεχομένως καινούργια προϊόντα. Στο εξωτερικό πωλούνται ανάλογα προϊόντα πιο φθηνά, αλλά είναι σε πολύ κατώτερη ποιότητα από τη δική μας.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.