Θεατρική Εταιρεία Λουξεμβούργου… με άρωμα Ελλάδας

0
223
Λουξεμβούργου
- Διαφήμιση -

Η Θεατρική Εταιρεία Λουξεμβούργου (ΘΕΛ) ιδρύθηκε στα τέλη του 1987 και είναι τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου των Ευρωπαϊκών Οργάνων στο Λουξεμβούργο.
Προηγουμένως, ο Θίασος Ελλήνων Λουξεμβούργου, ένωση υπό άτυπη μορφή, ανέβασε την άνοιξη του 1987 το έργο του Ηλία Καπετανάκη «Η Βεγγέρα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρβανίτη (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και μία στις Βρυξέλλες).

Η Εταιρεία
Σκοπός της ΘΕΛ είναι, σύμφωνα με το καταστατικό της, «η διοργάνωση θεατρικών δραστηριοτήτων σε Ελληνική γλώσσα και η έρευνα και η εκπαίδευση στις τέχνες και τεχνικές του θεάματος». Βασικές της δραστηριότητες είναι οι θεατρικές παραστάσεις και τα θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια.

- Διαφήμιση -

Επειδή μια ερασιτεχνική ομάδα γερνάει και πεθαίνει αν δεν ανανεώνεται, οργανώνουν ένα με δύο «θεατρικά εργαστήρια» το χρόνο (συνήθως στη διάρκεια κάποιου Σαββατοκύριακου) με διάφορους «δασκάλους». Τα θέματα ποικίλλουν από εισαγωγικά εργαστήρια μύησης στη θεατρική πράξη μέχρι εργαστήρια μύησης σε συγκεκριμένες μορφές (π.χ. παντομίμα, μαριονέτες).

Βασικός σκοπός αυτών των εργαστηρίων είναι να προσελκύουν άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε θεατρική δράση υπό την καθοδήγηση ειδικών. Κάποια από τα άτομα αυτά ενδέχεται να αισθάνονται ότι είναι έτοιμα να κάνουν το βήμα και να εκτεθούν επί σκηνής. Με αυτόν τον τρόπο έρχεται νέο αίμα στη ΘΕΛ.

Το ζητούμενο για τη ΘΕΛ είναι να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί το δυναμικό των ανθρώπων που βρίσκονται στο Λουξεμβούργο. Σκοπός της είναι η δημιουργία και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων για τους Έλληνες του Λουξεμβούργου. Γι’ αυτό και η μετάκληση θιάσων δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της εταιρείας.

Θεατρικές παραστάσεις
Μετά τη σύσταση της ΘΕΛ ανέβηκαν τα εξής έργα:

 • 1988
  Η Τελετή, του Παύλου Μάτεσι και Η πόλη, της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρβανίτη (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και μία στις Βρυξέλλες).
 • 1989
  Οι Παλαιστές, του Σταύρου Καρρά σε σκηνοθεσία Χρήστου Μακρυγιώργου (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο, μία στις Βρυξέλλες και μία στην Κολωνία).
 • 1990
  Ένα θέαμα με μαριονέτες, βασισμένο στους μύθους του Αισώπου και του La Fontaine (πέντε παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).

 • 1993
  Αχαρνής, μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου (μία παράσταση στο Λουξεμβούργο).

 • 1998
  Μήδεια του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και δύο στις Βρυξέλλες).
 • 1999
  Ο Βυσσινόκηπος, του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και δύο στις Βρυξέλλες).

 • 2000
  Πάθη Πολέμου — Ειρήνης Πάθος, σύνθεση αποσπασμάτων από τους Αχαρνής και τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη και τις Τρωάδες του Ευρυπίδη διασκευασμένα από τη Ματίνα Μόσχοβη σε σκηνοθεσία Κάτιας Λυτρίδου (μία παράσταση στο Λουξεμβούργο).

 • 2001
  Χαμογελάστε κύριε Τσέχωφ, τέσσερα μονόπρακτα του Αντόν Τσέχωφ (Κύκνειο άσμα, Πρόταση γάμου, Η αρκούδα και Η επέτειος) σε σκηνοθεσία Ματίνας Μόσχοβη (τρεις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).

 • 2003
  Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία, του Ροζέ Βιτράκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά (τρεις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και μία στις Βρυξέλλες).
 • 2005
  Ταρτούφος, του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά (τρεις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και μία στις Βρυξέλλες).

 • 2006
  Μορμόλης, του Ράινερ Χάχφελντ, σε σκηνοθεσία Σπύρου Πηλού (τρεις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).

 • 2007
  La Nonna, του Roberto Cossa, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά (τρεις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και μία στις Βρυξέλλες).
  Parvus Eroticus, μουσική παράσταση (τραγούδι, πιάνο και ποίηση) με την Μελίνα Χρυσάφη και τον Γιώργο Πράντζο (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).
 • 2008
  «Αυτός και το παντελόνι του»… και το πιάνο της, μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Πηλού και συναυλία πιάνου της Αλεξάνδρας Παπαναστασίου (τρεις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).
  Η σονάτα του σεληνόφωτος, του Γιάννη Ρίτσου: Βραδιά θεάτρου, ποίησης και μουσικής αφιερωμένη στη γυναίκα, σε σκηνοθεσία Κάτιας Λυτρίδου (μία παράσταση στο Λουξεμβούργο).
  Ο Καραγκιόζης στην ακροθαλασσιά, παράσταση θεάτρου σκιών από τον Σπύρο Πηλό με συνοδεία ζωντανής μουσικής (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).

 • 2009
  Ξενοδοχείο ο Παράδεισος, του Ζορζ Φεϊντό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά (τρεις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).
 • 2010
  Οδυσσεβάχ, της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Σπύρου Πηλού (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).
 • 2011
  Οι αγροίκοι, του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά (τρεις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και μία στις Βρυξέλλες).

 • 2013
  Με δύναμη από την Κηφισιά, των Κεχαΐδη-Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Σπύρου Πηλού (τέσσερις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο)
  Πασατέμπος, από συγγραφική ομάδα της ΘΕΛ, σε συλλογική σκηνοθεσία Σπύρου Πηλού, Όλγας Ποζέλη και Κάτιας Φώσκολου (τέσσερις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).
 • 2014
  Αιδοίων μονόλογοι, της Ήβ Ενσλερ, σε σκηνοθεσία Κάτιας Λυτρίδου (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).
  Ο επιθεωρητής, του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά (τέσσερις παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και μία στις Βρυξέλλες).
 • 2015
  Αγόρι και Βαλίτσα, παράσταση για μαριονέτες, μάσκες, σκιές και ηθοποιούς βασισμένη στο έργο «Αγόρι και Βαλίτσα» του Μάικ Κένι σε διασκευή και σκηνοθεσία Σπύρου Πηλού (πέντε παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).

Φίλιππος και Αλέξανδρος, όπερα του Σαράντη Κασσάρα, σε σκηνοθεσία Σπύρου Πηλού. Παραγωγή τηε Ελληνικής Κοινότητας (μία παράσταση στο Λουξεμβούργο).

 • 2016
  Χύτρα ταχύτητας, συλλογική παράσταση με 8 σύντομες σκηνές με διαφορετικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες και την Ματίνα Μόσχοβη και τον Παναγιώτη Λακιώτη σε ρόλο βαλβίδας ασφαλείας (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο).

 • 2017
  Η «Φαύστα» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαβρά (δύο παραστάσεις στο Λουξεμβούργο και μία στις Βρυξέλλες).
- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.