Ο Δ.Νότας στη Γαλλία με τον ΦΟΔΣΑ Κ.Μακεδονίας

489
- Διαφήμιση -

Τετραήμερη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποίησε ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας το διάστημα 14 – 18 Μαϊου με την συμμετοχή και του Δημάρχου του Δήμου Εμμανουήλ Παππά Δημήτρη Νότα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

- Διαφήμιση -

Στην αποστολή που διοργανώθηκε από κοινού με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής , Δήμαρχοι από την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Κυρίζογλου Λάζαρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Γιουτίκας Κων/νος , ο Επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Μετάδοσης και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ κ. Περκουλίδης Γιώργος, στελέχη του συνδέσμου και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τα μέλη της αποστολής συμμετείχαν σε δυο ενημερωτικές ημερίδες για τις καινοτόμες τεχνολογίες ολοκληρωμένης διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης στερεών αποβλήτων ενώ ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις μονάδων εντός κατοικημένων περιοχών, στην ευρύτερη ζώνη του Παρισίου.

Παράλληλα η Αποστολή του ΦΟΔΣΑ επισκέφθηκε το εργοστάσιο ανάκτησης βιοαερίου Saint Maximain το Κέντρο Διαλογής Viller Parisis , το εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης ISSY – LES – MOYLINEAUX στον Σηκουάνα , το Διεθνές Κέντρο έρευνας και διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων και άλλων υλικών Cirsee.

Στα μέλη της Αποστολής έγινε ειδική Παρουσίαση του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων της περιοχής της Λυόν , της Περιβαλλοντικής Έκθεσης Rollutec όπως και της νέας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Ivry του αντίστοιχου δηλαδή συνδέσμου δήμων της περιοχής του Παρισίου.

Από την πλευρά του Περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ παρουσιάστηκε η πρώτη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή των Σερρών μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) καθώς και η δραστηριότητα ευρύτερα του ΦΟΔΣΑ .

Όπως δήλωσε για τα συμπεράσματα της επίσκεψης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ ΚΜ Μιχάλης Γεράνης , σκοπός της επίσκεψης μας ήταν να ενημερωθεί η Αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας για τις νέες τεχνολογικές μεθόδους που εφαρμόζονται στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και την ενεργειακή αξιοποίηση στη Γαλλία προκειμένου να δοθεί οριστική λύση θέμα των απορριμμάτων και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης τόνισε ο κ. Γεράνης και να ξεπεράσουμε το κλίμα δαιμονοποίησης των τεχνολογιών καύσης ενώ σκοπός μας είναι μέσα στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού να κατασκευάσουμε κεντρικά μια μονάδα για όλη την Κεντρική Μακεδονία ,τη Θράκη , τη Θεσσαλία και την Ήπειρο από την αξιοποίηση των υπολειμμάτων θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια , ζεστό νερό και θα τροφοδοτεί τα νοικοκυριά της περιοχής ενώ θα περιορίζει στο ελάχιστο την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με τις 5 Περιφέρειες , θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα όλων των ταξιδίων που υλοποιήθηκαν σε Γερμανία , Αυστρία και το πρόσφατο στη Γαλλία και θα καταλήξει σε μια οριστική λύση που σε βάθος χρόνου θα απαλλάξει την τοπική κοινωνία από τις χωματερές και τις άλλες ξεπερασμένες και επιβλαβείς κατά κανόνα για τα περιβάλλον μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων .

Την αποστολή του ΦΟΔΣΑ συνόδευσε η Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού επιμελητηρίου Μαρία Βοζίκη ενώ η Πρέσβης κα. Αγλαΐα Μπαλντά παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της Ελληνικής Αποστολής στην Ελληνική Πρεσβεία.

- Διαφήμιση -

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.